OPUS
For de fleste mennesker med skizofreni og andre psykosesygdomme tager behandlingen de første år udgangspunkt i OPUS. OPUS-forløbet er en integreret, tværfaglig behandling, som typisk bliver tilbudt 18-35årige, der for første gang er blevet diagnosticeret med skizofreni eller andre psykosesygdomme.
OPUS-forløbet består af intensiv støtte i to år. Støtten inkluderer terapi, medicin, social træning, inddragelse af pårørende og hjælp til at opretholde en normal dagligdag, såsom skolegang eller job. OPUS er ikke en forkortelse for noget.
Hvis man er mere end 35 år, når man første gang får diagnosen, bliver man som udgangspunkt ikke visiteret til et OPUS-forløb. I stedet bliver man visiteret til F-ACT-behandling. Læs mere om det nedenfor.
Personalet består af forskellige faggrupper
Når en patient bliver en del af et OPUS-forløb, får han eller hun tilknyttet en primærbehandler. Det vil være ens kontaktperson i de to år, man er tilknyttet forløbet. Primærbehandleren skal være tovholder gennem hele behandlingsforløbet og være den, der ved mest om, hvad der sker i patientens liv og i behandlingen.
Behandleren er en del af et tværfagligt team, som fx består af psykologer, ergoterapeuter, socialrådgivere, psykologer og sygeplejersker. Der er også læger i et OPUS-team, men de er typisk ikke primærbehandlere.
Man vælger ikke selv, hvilken faglighed ens primærbehandler har. Det gør det tværfaglige team. Primærbehandleren sparrer med de andre fagpersoner i teamet, så tværfagligheden på den måde kommer ind i det enkelte forløb. Derudover er der også situationer, hvor det kan være relevant at trække en anden fagperson med ind i et forløb eller en samtale. Det betyder, at behandleren får den nødvendige viden, hvis der skulle være noget, han eller hun ikke kan svare på eller har viden om.
Hvis kemien er dårlig, eller patienten får brug for en anden faglighed, kan man nogle gange få mulighed for at skifte primærbehandler.
Primærbehandleren varetager blandt andet kontakten til familien og hjælper patienten med at komme i gang med en uddannelse, at komme i praktik eller job – eller til at genoptage relationer til venner eller familie.
Et typisk behandlingsforløb
Et OPUS forløb består af en kombination af et individuelt forløb med den primære behandler og nogle gruppeforløb faciliteret af to behandlere. Formålet er at få hjælp til at tackle psykosen og de symptomer, den medfører samt hjælp til at håndtere hverdagen og de udfordringer, der kan opstå.
Kontakten med primærbehandler kan foregå i OPUS eller i hjemmet. Man mødes typisk én gang om ugen med sin behandler. Efter et halvt til et helt år mindskes kontakten til hver anden uge, afhængig af hvordan patienten har det. Nogle patienter fastholder den hyppige mødefrekvens gennem hele forløbet.
Nogle patienter får også tilbudt et individuelt psykologforløb, der ligger ud over det, som primærbehandler tilbyder. Det kan være patienter, der for eksempel har været udsat for svære traumer.
Det kan variere fra region til region, hvilken type gruppeforløb, man får tilbudt. Men alle OPUS-teams har typisk psykoedukation, flerfamiliegrupper og social færdighedstræning. Et fælles mål med gruppeforløbene er at møde andre med samme udfordringer og kunne lære af og give håb til hinanden. Det er, fordi mange, som er ramt af psykoser, har gået alene med deres sygdom, og det kan være en vigtig hjælp at dele med andre.
Samtidig har patienter med skizofreni meget forskellig baggrund og meget forskellige vilkår ift. arbejde, uddannelse og bolig. Det kan være værdifuldt og give håb at møde patienter, der måske er længere i deres forløb og som har fået det bedre.
Gruppeforløbene har begrænset antal pladser. Så hvis der er flere tilmeldte, end der er plads til på et gruppeforløb, må man vente til næste gang, de udbydes.
Undervisning – psykoedukation
Psykoedukation er undervisning om psykisk sygdom og om de problemer og vilkår, der følger med. Det er en væsentlig del af psykiatrisk behandling for både patienter og deres pårørende, og en vigtig del af OPUS-behandlingen.
Formålet med psykoedukation er, at hjælpe patienten til at kunne leve det bedst mulige liv på trods af en skizofreni-diagnose, og at bidrage til, at symptomerne når et niveau, man kan håndtere.
Mange med skizofreni tror, det er deres egen skyld, at de er blevet ramt af psykose. Og nogle mener slet ikke, at diagnosen er rigtig. Derfor kan mere viden om psykose – som de får via psykoedukation – hjælpe til at få viden og nedbryde misforståelser.
Psykoedukationsforløbene bliver tilrettelagt efter, hvad patienten ønsker at arbejde videre med. Nogle vil måske gerne have hjælp til at finde glæde i livet igen, mens andre vil undgå at blive indlagt. Det kan også være, at han eller hun er meget optaget af at arbejde med symptomer eller at blive i stand til at bevæge sig uden for hjemmet. Et psykoedukativt forløb er typisk fordelt ud over 8-10 sessioner.
Social færdighedstræning
Mange med skizofreni har svært ved at være sociale – nogle har haft det sådan altid. Gennem social færdighedstræning forsøger man at lære eller genlære, hvordan man for eksempel smalltalker, løser en konflikt med nogen eller kontakter andre mennesker.
Medicin
De fleste mennesker med skizofreni får antipsykotisk medicin. Medicinen skal dæmpe symptomerne. Symptomer på skizofreni bliver typisk opdelt i to kategorier: Positive og negative. De såkaldt positive symptomer er hallucinationer og vrangforestillinger. Dem har antipsykotisk medicin ofte, men ikke altid, god effekt imod. De såkaldt negative symptomer er blandt andet isolationstendens, initiativløshed, affektfladhed og problemer med motivation. De er sværere at behandle med medicin.
I et OPUS-forløb vil man følge op på eventuelle bivirkninger og se på, om det er nødvendigt at skifte medicin for at finde det, der bedst virker for den enkelte. Det er vigtigt – ikke mindst for de pårørende – at være opmærksom på, at medicinen bliver taget rigtigt. Samtidig er det også vigtigt, at patient og/eller de pårørende fortæller om eventuelle bivirkninger.
De pårørendes rolle i behandlingen
I et OPUS-forløb er pårørende meget væsentlige. I de sjældne tilfælde, hvor patienter ikke ønsker, at pårørende må være inddraget i behandlingen, eller at behandleren må udveksle oplysninger med pårørende, vil behandlerne forsøge at motivere patienten til, at dette kan ændre sig. Det er belastende for pårørende at stå på sidelinjen og ikke kunne blive inddraget. Pårørende er meget vigtige samarbejdspartnere, der har vigtig viden om patientens liv. OPUS vil derfor gerne meget gerne have de pårørende inddraget i behandlingen, for eksempel ved at være med til samtaler med primærbehandler med jævne mellemrum.
Det foregår blandt andet i flerfamiliegrupper, hvor man mødes fem-syv patienter med hver en til to pårørende. Forløbet strækker sig typisk over ni-tolv måneder. Her taler man fx om, hvad man har oplevet og dykker ned i nogle udvalgte konkrete problemer. Fx konflikter i familien, problemer med at komme op om morgenen eller misbrug.
Pårørende vil også blive indbudt til samtaler i starten af et forløb for at fortælle om deres forståelse af forløbet op til psykosen. Da behandlerne i et OPUS-forløb kun ser patienten én gang om ugen, kan de pårørende bidrage med vigtig viden om patienten, som ikke kommer frem under en session. Det kan for eksempel være om deres sindsstemning eller hvad de har oplevet.
Udover at inddragelsen hjælper de pårørende med at bidrage til behandlingen, hjælper inddragelsen også de pårørende selv. Blandt andet fordi den bedre forståelse for sygdommen og mødet med andre pårørende giver de pårørende bedre overblik og færre bekymringer.
Andre behandlingsformer
Udover de beskrevne behandlingsformer kan et OPUS-forløb typisk indeholde samtaleterapi, selvmordsforebyggelse, traumebehandling, hjælp til at komme i arbejde og misbrugsbehandling.
Efter OPUS – F-ACT
Efter det to-årige OPUS-forløb går de fleste videre til behandling via et F-ACT team. F-ACT står for Flexible Assertive Community Treatment. Hvis man er ældre end 35 år, når man første gang bliver diagnosticeret, vil man som udgangspunkt blive visiteret til behandling i et F-ACT-team og ikke i OPUS.
Et F-ACT-team giver ambulant psykiatrisk behandling. Det vil sige behandling, hvor man ikke er indlagt. Det er mindre intensivt end et OPUS-forløb, og man bliver set med længere mellemrum. F-ACT er tværfagligt og består af sundheds- og socialfaglige medarbejdere ligesom i OPUS. Og har også altid tilknyttet en speciallæge i psykiatri. Behandlingen består af en kombination af medicin, samtale, vejledning, samarbejde og støtte. F-ACT teams kan også have tilknyttet peer-medarbejdere. Det vil sige mennesker, som selv har haft en psykisk sygdom og nu bruger deres erfaring til at hjælpe andre.
Indlæggelse
Indlæggelse er ikke en konkret del af noget behandlingsforløb. Uanset om man er i OPUS, F-ACT eller andre former for behandling eller forløb, er udgangspunktet, at behandlingen foregår ambulant – det vil sige uden, at man er indlagt.
Alligevel får mange med skizofreni behov for at blive indlagt en gang i mellem. Det kan fx være i begyndelsen, inden diagnosen og dermed medicinen er fastlagt, eller på andre tidspunkter, hvor symptomerne ændrer sig, eller medicinen ikke virker, som den skal.
Psykiatrien har mulighed for at tilbyde forskellige former for behandling og terapi under indlæggelse. Men ofte er der meget travlhed på afdelingerne, og mange oplever, at indlæggelsen især handler om at få stabilitet i en periode, og om at sikre, at man får medicin, der kan dæmpe symptomerne. Derudover kan der være et spørgsmål om sikkerhed. Nogle mennesker med skizofreni eller andre psykosesygdomme bliver indlagt, fordi de pårørende og lægen vurderer, at patienten kan være til fare for sig selv eller andre.
Mange med skizofreni bliver udskrevet allerede efter få dage – nogle allerede indenfor et døgn. Men indlæggelser kan også vare i flere måneder. Indlæggelser, der varer flere år, er efterhånden meget sjældne.
Social hjælp og støtte
Mange mennesker med skizofreni har – udover psykiatrisk behandling – brug for socialpædagogisk støtte, som kan hjælpe dem med at bo, arbejde og klare sig selv. Det vil typisk ske gennem forskellige former for bostøtte i hjemmet eller adfærdstræning på bosteder. Nogle med skizofreni har også brug for hjælp til at håndtere eller komme ud af alkohol- eller stofmisbrug. Det er kommunen, der har ansvaret for de socialpædagogiske indsatser. Desværre varierer det meget fra kommune til kommune, hvordan tilbuddene ser ud, og hvor meget hjælp, man kan få.
Børne- og ungepsykiatrien versus voksenpsykiatrien
De fleste, som får skizofreni, får diagnosen som unge voksne. OPUS er derfor til mennesker, som er 18-35 år. Nogle regioner har behandlingstilbud til børn og unge, der ligner OPUS-forløb, men mange steder har det ikke endnu.
I børne- og ungdomspsykiatrien er diagnosebilledet ofte mere komplekst. Mange har flere diagnoser eller diagnosen skifter efterhånden, som barnet eller den unge udvikler sig, eller behandlerne får bedre indblik i deres sygdom. Mens man er barn eller ung har behandlingen særligt fokus på, at man får hjælp og støtte til at komme i gang med skole og har eller får kontakt til kammerater.
Opfølgning
De fleste mennesker med skizofreni og andre psykosesygdomme har brug for behandling og støtte udover de behandlingsforløb, som er beskrevet her. For nogle vil der være opfølgende møder i psykiatrien og for andre kan forløbet slutte med en anbefaling om opfølgning i kommunen eller almen praksis. Hvis forløbet har været succesfuldt, vil den fortsatte behandling være mindre intensiv, men for nogle vil der desværre være mange tilbagefald.
De fleste har brug for løbende justering af medicin og overvågning af bivirkninger. Det kan enten ske hos egen læge eller i psykiatrien.