Gode råd
Bliv inddraget i behandlingen
Inddragelse gavner den syge, mindsker risikoen for tilbagefald, og gør det lettere at være pårørende.
Læs merePas på dit arbejde
Det er vigtigt, at du forsøger at beholde dit arbejde. Det er et fast holdepunkt i en kaotisk hverdag og det er svært at komme tilbage, hvis du først er væk
Læs merePas på familien
Psykisk sygdom presser hele familien. Hold sammen og pas på hinanden Læs mere
Læs merePas på dig selv
Hvis du ikke passer på dig selv, kan du ikke passe på den syge. Så husk dig selv - både for din egen og for den syges skyld.
Læs merePas på skolen
Det er drønvigtigt, at børn med psykisk sygdom ikke kommer for langt væk fra undervisning og venner
Læs mereBekymrende tanker som “hvad nu hvis…” kan gå ud over dit psykiske helbred. Det kan være en hjælp at indføre bekymringstid – fx 10 minutter hver aften.
Værd at vide for pårørende
At være pårørende
Psykisk sygdom rammer mange mennesker, og mere end hver tredje dansker opfatter sig selv som pårørende til en, der lider af en psykisk sygdom.
Læs mereDiagnoser
Beskrivelserne af diagnoserne på siden her, er langt fra udtømmende eller dækkende, men de kan give lidt forståelse for, hvad den syge og de pårørende oplever.
Læs mereRettigheder
Psykisk syge og pårørende har rettigheder – både i forhold behandling og hjælp og støtte i det offentlige. Når man kender og forstå ens rettigheder, er det meget lettere at have en god dialog og nogle gange forhandling med behandlere og myndighedspersoner fx på sygehuset, i skolen eller i kommunen.
Læs mereSygdom og behandling
At få en psykisk sygdom er ikke en livstidsdom. Rigtig mange bliver helt delvist raske igen. Det gælder også de mest alvorlige sygdomme som skizofreni og affektive lidelser.
Læs mere