Skip to content

Inspiration: Hold spændende arrangementer trods Corona

Mød hinanden udendørs, eller hold foredrag med mundbind og én meters afstand. To af Bedre Psykiatris frivillige fortæller her, hvordan de formår at holde BP-fanen højt i Corona-tider.

Aflysninger, aflysninger – og lidt flere aflysninger. Corona-epidemien med sine forsamlingsforbud og afstandskrav betyder, at utallige af lokalafdelingernes arrangementer i år er gået i vasken. Et ekstra hårdt slag i en tid, hvor mange pårørende har haft mere brug for at mødes og støtte hinanden end nogensinde før.

Behovet er altså til at mærke. Og selvom smittetrykket stiger, og nye restriktioner stadig dukker op, kigger flere frivillige nu på mulighederne for at stable nogle gode arrangementer på benene trods alt. Og det er lykkedes. Endda med rigtig stor succes!

Hold afstand og husk håndsprit

I Bedre Psykiatri Kolding var den nye bestyrelse netop kommet på plads, da Mette Frederiksen lukkede landet ned. Derfor blev de store opstartsplaner sat lidt på standby. Men nu – ca. syv måneder senere – har kredsen taget stafetten op igen. Det resulterede i et arrangement tirsdag d 22. september, hvor den populære læge Henrik Rindom kom forbi Hotel Comwell Kolding og holdt foredrag om dobbeltdiagnoser. Helle Nørgaard Andersen, næstformand i Bedre Psykiatri Kolding, fortæller:

”På forhånd var det selvfølgelig spændende, hvordan arrangementet ville forløbe. Men alt i alt var det en super positiv oplevelse! Vi talte med Comwell inden og fik deres regler på plads: Man måtte højst være 70, hvor det normale antal er 100. Så vi nøjedes med at sætte 70 billetter til salg.”

Comwell stod for at stille stolene op med minimum én meters mellemrum. Og de fremmødte viste stor samarbejdsvilje ift. at få det hele til at fungere, forklarer Helle Nørgaard Andersen.

”Alle var meget påpasselige og respekterede retningslinjerne, hvilket var skønt at opleve. Ingen satte sig i store klynger, og alle holdt afstand – selv til dem, de kendte. Desuden havde vi stillet håndsprit på alle bordene, hvor vi serverede sodavand, og det blev brugt flittigt,”

Næstformanden konkluderer altså, at det der med at afholde foredrag under Coronatiden. Det kan godt lade sig gøre!

”Vi har fået rigtig fine tilbagemeldinger, og det hele forløb uden problemer. Mit bedste råd er at rådføre sig grundigt med afholdelsesstedet, så man har helt styr på reglerne inden. Folk skal føle sig trygge, ellers kommer de ikke. Og hvis I er et sted med mundbindskrav, er det en god idé at have nogle mundbind med til at uddele eller sælge i døren. For det er altså synd, hvis folk går forgæves, fordi de har glemt masken derhjemme,” afslutter hun.

Ud i naturen

På den anden side af Storebælt kan de også få tingene til at fungere trods Corona. Nærmere betegnet I Holbæk/Odsherred-kredsen, hvor Solveig Jakobsen er formand. Her har de haft stor succes med at rykke samværet ud i naturen.

”Udover, at der jo er mindre smitterisiko, er naturen smuk og helende på alle mulige måder. Derfor lavede vi i bestyrelsen et opslag på kredsens side: ’Kom og vær med til en gåtur i den skønne natur sammen med andre pårørende onsdag kl. 19’. Egentlig havde vi ikke forventet, at der ville dukke andre op end os selv,” griner Solveig Jakobsen og fortsætter:

”Men der kom fem! Fire pårørende og én, som selv er syg. Alle sammen nogen, vi ikke kendte i forvejen. Det blev en skøn gåtur i Eriksholm Skov, hvor der blev snakket og hygget så meget, at vi endda endte med at gå for langt. Til sidst satte vi os på en bænk og hvilede benene lidt, og her aftalte vi at mødes til endnu en gåtur et par uger senere.”

Formanden er altså svært tilfreds med det nye tiltag. Og hun har et budskab:

”Det er fantastisk at komme ud at gå. Coronakrise eller ej. Mange pårørende og syge magter det ikke til at starte med. Men når de har været ude på den første gåtur, bliver det ofte den første af mange. Vi kommer i hvert fald til at gøre gåturen til et fast initiativ her i vores kreds, ligesom vi vil forsøge at lave mange flere arrangementer i naturen. Så det var da noget positivt, der kom ud af Corona!”