Der findes mange gode rådgivningstilbud, som kan være relevante for dig, der er pårørende til én med psykisk sygdom. Men de kan være svære at få overblik over. Her får du derfor en guide til en række af de mest relevante tilbud om rådgivning for pårørende.
Bedre Psykiatri – Specifikt rådgivning for pårørende
Bedre Psykiatri rådgiver pårørende til mennesker med psykisk sygdom og udviklingsforstyrrelser. Rådgivningen består af psykologi-, sundheds- og socialfaglige rådgivere, som alle har stor erfaring med at hjælpe pårørende og kender til de udfordringer, der fylder, når man er tæt på én med psykisk sygdom.
Her kan du få hjælp til alt fra at passe på dig selv og den, der er syg, til hvordan I får den bedste hjælp i kommunen eller psykiatrien.
PsykInfo – Viden og rådgivning om behandling
PsykInfo kan rådgive dig om sygehusets behandling og dine muligheder for hjælp og inddragelse. PsykInfo er tilknyttet behandlingspsykiatrien og findes i alle fem regioner. De har blandt andet oplæg om psykisk sygdom og rådgivning for pårørende.
Der kan være forskel på PsykInfos tilbud fra region til region. Kontakt din lokale PsykInfo og hør, hvad de tilbyder i netop din region.
Find din lokale PsykInfo her:
Patientkontoret – Kend patientens rettigheder
Er du i tvivl om, hvad du og den, der er syg, har ret til under behandlingen? Så kan Patientkontoret vejlede dig. De hjælper dig for eksempel med at vurdere, om dine eller patientens rettigheder er blevet overholdt. Hver region har sit eget patientkontor. Find kontaktinfo på din regions patientkontor her:
Region Nordjylland
Tlf. 97 64 80 10
patientkontor@rn.dk
Region Syddanmark
Tlf. 76 63 14 90
patientkontoret@rsyd.dk
Region Midtjylland
Tlf. 78 41 04 44
patientkontoret@rm.dk
Region Sjælland
Tlf. 70 15 50 01
patientvejledningen@regionsjaelland.dk
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden har flere patientkontorer på forskellige adresser i regionen.
Se kontaktoplysninger på www.regionh.dk
SIND og Psykiatrifonden – Gode råd til den, der er syg
Hvis den, der selv er syg, har brug for gode råd, kan SIND eller Psykiatrifonden hjælpe. Begge organisationer tilbyder rådgivning til mennesker med psykisk sygdom.
De kan kontaktes her:
Livslinien – Rådgivning om selvmordstanker
Hvis din krise bliver meget dyb, og du selv eller den, du er pårørende til, overvejer at begå selvmord, kan Livslinien hjælpe jer. Deres rådgivere er vant til at tale om selvmord og selvmordstanker. De kan også hjælpe, hvis du er pårørende til én, der har taget sit eget liv.
Livsliniens telefonrådgivning er åben alle årets dage fra 11-05 på 70 201 201
Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade
Unge med spiseforstyrrelse eller som skader sig selv, kan få hjælp af Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade. De har blandt andet rådgivning, gruppesamtaler og bisidderhjælp til den som er syg. De har også tilbud til pårørende.
DUKH – Rådgivning om hjælp og ydelser
DUKH kan hjælpe og rådgive dig om, hvilke ydelser du eller din kære har ret til, og hvor I kan få den. DUKH står for Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet, men de hjælper også mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende. Det er en offentlig institution, der tilbyder uvildig rådgivning.
Ankestyrelsen – Hvis du vil klage over en afgørelse
Kommunen træffer mange beslutninger, der påvirker dit og den sygdomsramtes liv. Hvis du vil klage over en afgørelse, kan du i nogle tilfælde klage til Ankestyrelsen. Det kan for eksempel handle om en afgørelse fra jobcenteret eller om dine ydelser.
Bedre Psykiatris lokalafdelinger – Fællesskab med andre pårørende
Bedre Psykiatris lokalafdelinger arrangerer samtalegrupper, pårørendecafeer, foredrag og meget andet. Her kan du møde og udveksle erfaringer med andre, som er i samme situation som dig selv.
Kontakt din afdeling:
De lokale frivillige vil desuden ofte kunne rådgive dig i, hvilken hjælp du kan få i lokalområdet. Find din lokalafdeling.
Styrelsen for Patientklager – Hvis du vil klage over psykiatriens behandling
Hvis du vil klage over en udredning eller behandling i psykiatrien, kan du udfylde et klageskema på borger.dk.
På Styrelsen for Patientklagers hjemmeside kan du læse og se en video om, hvordan du gør.
Patientvejlederne på jeres lokale patientkontor kan desuden rådgive jer i klageprocessen. Find dem lægere oppe i artiklen.
En utilsigtet hændelse
Hvis du eller den, du er pårørende til, oplever, at der sker en uhensigtsmæssig hændelse, som du gerne vil gøre direktionen opmærksomme på, er det desuden muligt at udfylde en Utilsigtet hændelses-formular, som sendes til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Søg akut hjælp, hvis det haster
Hvis den, du er pårørende til, får akut brug for hjælp, nytter rådgivning ikke. Så skal du ringe til alarmcentralen på 112 eller til vagtlægen eller tage på den psykiatriske akutmodtagelse. Det kan for eksempel være, hvis personen får alvorlige bekymrende symptomer, pludselige bivirkninger fra medicin eller forsøger at gøre skade på sig selv.
Vær opmærksom på, at man i nogle regioner skal kontakte vagtlægen inden ankomst til den psykiatriske akutmodtagelse. Se, hvad der gælder i din region.