Skip to content

Bedre Psykiatri er med i efterårets kommunalvalg

Psykiatri skal være et tema i valgkampen i efteråret. Det er det klare mål for de mange Bedre Psykiatri-frivillige over hele landet, som er ved at gøre sig klar til valgkamp.

Afvisning, nedskæring, forvirring, ansvarsfralæggelse og manglende sammenhæng. De fleste pårørende har været der. Kommunernes hjælp til mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende er alt for ofte alt for ringe. I efteråret 2021 gør Bedre Psykiatris frivillige noget ved det.

– Vi vil først og fremmest gerne have politikerne til at lytte til os og forstå, at de er nødt til at afsætte flere penge til at hjælpe mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende.

Sådan siger Karin Birch Lange, der er formand for Bedre Psykiatri i Vejle, og en af de mange frivillige, der er ved at planlægge valgkampen. Karin Birch Lange taler næsten dagligt med pårørende, som oplever, at de ikke får den hjælp, de har brug for.

– De pårørende fortæller, at der ikke sker noget, når de henvender sig til kommunen, og at de må klare alting selv. Det slider dem ned, og det er vi altså nødt til at gøre noget ved, siger Karin Birch Lange.

Det vigtigste politiske værktøj for Karin Birch Lange og de øvrige frivillige i Vejle bliver kaffemøder med de opstillede kandidater. Her vil de forsøge at overbevise de fremtidige politikere om, at de skal indføre undervisning for pårørende, og at de skal ansætte pårørendevejleder, som kan hjælpe pårørende med at finde rundt i kommunens tilbud.

Frivillige over hele landet er med

Bedre Psykiatri i Vejle er langt fra den eneste lokalafdeling, der er i gang med at forberede sig til valgkampen. Over hele landet er lokalafdelinger i gang med at planlægge politikermøder, kampagner på de sociale medier, avisindlæg og andre kampagnetiltag. Det fortæller Nana Alsted, som er organisationskonsulent i Bedre Psykiatri.

– Det er fantastisk at opleve, hvor engagerede Bedre Psykiatris frivillige er, og hvor meget energi de lægger i arbejdet allerede nu, hvor der er mere end et halvt år til valget.

De fleste frivillige er selv forældre, børn, ægtefæller eller på andre måder pårørende til mennesker med psykisk sygdom. Det mærker man ifølge Nana Alsted tydeligt i deres engagement.

– Mange frivillige i Bedre Psykiatri har selv oplevet at løbe panden mod muren i kommunen eller set deres kære få ringere hjælp, end de har brug for. Og det er tydeligt, at mange bliver motiveret af de oplevelser og deres ønske om, at andre skal få bedre hjælp, end de selv har fået, fortæller Nana Alsted.

Alle kan være med

Selvom lokalafdelingerne er godt i gang, er der masser af mulighed for at give en hånd med, når det går løs til efteråret. Og Nana Alsted understreger, at alle selv bestemmer, hvad og hvor meget de vil gøre.

– Nogle vil gerne ud og møde mennesker og være med til at arrangere politikermøder eller gadearrangementer. Andre vil hellere sprede budskabet på Facebook eller skrive indlæg til medierne. Alle bidrag er mere end velkomne – uanset hvor store eller små.