Skip to content

”De pårørende er en vigtig ressource”

Hvordan kommunikerer jeg bedst med min kære, når vi er i en akut fase? Kan jeg få hjælp fra kommunen, hvis jeg er nødt til at gå ned i tid på grund af min pårørendesituation? Jeg er helt fyldt op som pårørende – hvad gør jeg?

Sådan kan nogle af spørgsmålene til Bedre Psykiatris rådgivere lyde. Vi har forskellige rådgivere ansat med forskellige fagligheder. Det betyder, at hvad end du har brug for råd til at håndtere din kæres sygdom, viden om dine muligheder og rettigheder i kommunen eller værktøjer til selv at overkomme din pårørendesituation, så er der hjælp at hente i Bedre Psykiatris rådgivning.

”De glemmer ofte at hjælpe sig selv”

En af Bedre Psykiatris rådgivere hedder Christina Olesen. Hun er psykologifaglig rådgiver og en af dem, du kan booke en tid hos, hvis du har brug for råd og værktøjer til at lære at forstå, rumme og håndtere de oplevelser og følelser, der kan være forbundet med at være pårørende til en med psykisk sygdom.

Christina Olesen fortæller, at størstedelen af de pårørende, som hun taler med, vil vide, hvordan de kan gøre endnu mere for deres kære.

Christina Olesen, psykologifaglig rådgiver i Bedre Psykiatri
Christina Olesen, psykologifaglig rådgiver

”De pårørende vil så gerne hjælpe deres kære. Men de glemmer ofte at hjælpe sig selv. Hvis dette er tilfældet, forsøger jeg i rådgivningen at fokusere på at give råd til, hvordan de passer på sig selv. Det er svært at hjælpe andre, hvis man ikke selv er oven vande. Så det er enormt vigtigt,” fortæller Christina Olesen og fortsætter.

”Det er hårdt at være pårørende. De kan have nogle barske oplevelser med i bagagen, som gør, at man som pårørende selv kan risikere at blive syg eller belastet, hvis ikke man får støtte. De pårørende er også en vigtig ressource – både for de ansatte i psykiatrien og for den med sygdom. Derfor er det så vigtigt, at der findes hjælp og støtte til pårørende.”

Ærlighed som fundament

Christina Olesen påpeger, at ærlighed er et vigtigt fundament for at kunne passe på sig selv som pårørende. Både over for en selv som pårørende, men også over for den, man er pårørende til.

”De pårørende skal først og fremmest erkende deres egen kapacitet og grænser. Dette kræver, at de er ærlige over for sig selv om, hvad de kan håndtere. Samtidig er det vigtigt, at de også er åbne og ærlige over for deres kære i forhold til kapacitet og hvor grænsen går.”

Ifølge Christina Olesen er mange mennesker med psykisk sygdom tynget af en følelse af skyld og dårlig samvittighed over for deres pårørende. Derfor hjælper det alle parter, at den pårørende kan være klar i kommunikationen om kapacitet og grænser.

”Klar kommunikation med tydelige rammer gør det nemmere for den, man er pårørende til, at navigere i,” afslutter Christina Olesen.