Vi har talt med Lene Brøndum Madsen, som er foredragsholder og privatpraktiserende psykoterapeut. Lene har blandt andet specialiseret sig i angst og autismespektrumforstyrrelser med særligt fokus på Aspergers syndrom.
Vi har spurgt efter hendes bedste råd til, hvordan du som pårørende kan hjælpe en med angst. Læs Lenes råd her.
Accepter hvad du ikke forstår
Når man ikke selv har angst, kan man ikke forstå, hvordan det føles at have det. Det vigtige er, at man accepterer det, selvom man ikke kan forstå det. Det kan du gøre ved at have tålmodighed og sige til personen, at du hører, hvad de siger eller spørge dem, hvad du kan gøre for at hjælpe dem.
Det varer ikke ved
Når de oplever angst, kan det hjælpe at minde dem om, at følelsen og reaktionen ikke varer ved. Uanset hvor voldsomt det føles, så er det ikke farligt og det går over igen. Man kan ikke dø af skræk. Samtidig er det også vigtigt at vide, at det heller ikke varer ved på den lange bane. Der er veje til at få ro og det kan give håb for dig som pårørende for den syge.
Opsøg viden
Det kan både gavne personen med angst og dig som pårørende, at du opsøger viden om angst. Det giver dig et bedre billede af, hvad han eller hun går igennem, og hvilke reaktioner personen har. Samtidig kan det også nogle gange være med til at berolige ham eller hende, hvis man forklarer de fysiske reaktioner – hvorfor kroppen reagerer som den gør, når man oplever angst. Det kan f.eks. være hvis de får hjertebanken og kvalme.
Gør det almindelige i hverdagen
Det er vigtigt, at du også giver dig selv tid og lov til at lave almindelige hverdagsting. Mind dig selv om, at verden står endnu, selvom der er noget andet, der fylder meget i dit og jeres liv. For at du kan hjælpe andre bedst muligt, er du også nødt til at hjælpe dig selv og give dig selv plads og ro.
Altid en bagdør
Når en person med angst bevæger sig ud på usikker grund, kan det være meget gavnligt og være med til at skabe tryghed at have en mulighed for at trække sig tilbage – en bagdør. En god idé kan være at lave en aftale på forhånd, som giver mulighed for at bakke ud igen. Gør opmærksom på, at man ikke bliver sur, skuffet eller andet, hvis de tager med, og ender med at fortryde og tage hjem igen. Det kan f.eks. være hvis man skal til konfirmation i familien. Der kan man på forhånd aftale, at man starter med at tage med i kirken, hvorefter han eller hun så har mulighed for at tage hjem eller tage med til festen bagefter. Lad dem vide, at det er helt okay at trække sig tilbage.