Skip to content

Habilitetsregler

Når man er valgt til et tillidshverv i Bedre Psykiatri, fx i en bestyrelse eller på anden vis er frivillig i foreningen, kan man ikke modtage vederlag for ydelser i eller på vegne af foreningen. Det fremgår af foreningens vedtægter §4, stk. 7.

Der kan være enkelte undtagelser, og i de tilfælde skal lokalafdelingens bestyrelse tydeligt forklare, fx i et referat af et bestyrelsesmøde, hvorfor man har besluttet at gøre en undtagelse for reglerne.

Landsbestyrelsen har vedtaget 9 grundprincipper for habilitetsreglerne – se boksen.
Eller læs landsbestyrelsens begrundelse og beskrivelse af reglerne her.

Dette må man gerne:

  • Man må naturligvis gerne påtage sig arbejde som fx underviser, foredragsholder, gruppefacilitator mm udenfor foreningen, hvis det ikke er betinget af eller foranlediget af ens frivillige arbejde i Bedre Psykiatri eller tilknytning til foreningen, men alene beror på ens kvalifikationer.
  • Man må gerne modtage et beløb udbetalt af regionen eller kommunen for tabt arbejdsfortjeneste ifm. deltagelse i et dialogforum, udvalg eller lignende på vegne af Bedre Psykiatri.
  • Man må altid modtage refusion af udgifter til transport, og lokalafdelingen kan tilbyde at betale transportudgifter for frivillige i forbindelse med konkrete og afgrænsede opgaver fx når man repræsenterer foreningen.
  • Hvis man tilbydes et honorar for at holde oplæg for eksterne som repræsentant for Bedre Psykiatri, kan man bede om, at beløbet i stedet udbetales til lokalafdelingen/regionen til brug i det lokale arbejde.
  • Alle frivillige må modtage mindre gaver som påskønnelse af en bestemt og afgrænset indsats. Landsbestyrelsen opfordrer til, at gaverne ikke udgør større beløb end kr. 500.

Vederlagsfrit arbejde:
Det er tilladt for én, der er aflønnet af lokalafdelingen som fx terapeut eller foredragsholder, at lave et stykke frivilligt arbejde i foreningen. Det kan være ved at give bestyrelsen supervision, stille stole op og brygge kaffe til foredraget mm. En sådan indsats vil gælde som vederlagsfrit arbejde.

Det skal altid aftales klart imellem bestyrelsen og den aflønnede, hvad der er dækket af honoraret, og hvad der er vederlagsfrit arbejde, sådan at der ikke opstår uhensigtsmæssige misforståelser eller habilitetsproblematikker. Det kan aldrig være vederlagsfrit arbejde at besidde et valgt tillidshverv for Bedre Psykiatri som fx bestyrelsesmedlem.

Fra lønnet til frivillig – eller omvendt

  • Hvis en underviser, terapeut eller anden lønnet person rekrutteres som frivillig gennem sit lønnede arbejde/opgaver i Bedre Psykiatri, skal det lønnede arbejde afsluttes hurtigst muligt.
  • Hvis en frivillig i Bedre Psykiatri ønsker at påtage sig lønnet arbejde i foreningen fx som terapeut, gruppeleder eller oplægsholder i foreningen, så skal det frivillige arbejde afvikles så hurtigt. Dette kan ske ved, at man tager orlov fra bestyrelsesarbejdet.

Har du spørgsmål til Bedre Psykiatris habilitetsregler, så kontakt jeres organisationskonsulent.