Skip to content

Det giver god mening for os at støtte humanitært arbejde

Da frustrationerne over psykiatriens og kommunens behandling var størst, fik Margit og Kjeld Andersen hjælp i Bedre Psykiatri. Nu vil de give lidt igen.

Frustration over psykiatriens og kommunens usammenhængende behandling af deres datter fik Margit og Kjeld Andersen til at kontakte Bedre Psykiatri. Rådgivningen, de fik i foreningen, har betydet så meget for dem, at de nu vil give lidt igen. Forrige år besluttede de at give størstedelen af aktierne fra deres virksomhed Sol og Strand Feriehusudlejning A/S til en humanitær fond. Og blandt de øverste navne på fondens liste over støtteværdige organisationer står Bedre Psykiatri.

– Vi har set så meget på vores rejser rundt omkring i verden om, hvad det kræver for at komme frem, og det giver god mening for os at støtte humanitært arbejde og projekter, der kan fremme sundheden, siger Margit og Kjeld Andersen om beslutningen.

På Margit Andersens kontor hænger et verdenskortet med 107 purpurrøde, selvlysende hjerter – ét for hvert af de lande, parret har rejst i. Og der er plads til flere. For selvom Kjeld Andersen har problemer med helbredet, og livet er blevet en anelse mere besværligt, er der stadig mindst ti lande tilbage på parrets drømmerejse-liste. Netop rejser og drømmene om dem har formet parrets liv.

– Da vi startede med sommerhus-udlejning, var det drevet af drømmen om at rejse. Vi ønskede os en familievirksomhed, hvor vi kunne være hjemme, når børnene kom fra skole. Det var vi vant til fra det landbomiljø, vi kom fra, fortæller Margit Andersen.

Drømmen blev til udlejningsfirmaet Sol og Strand. Firmaet åbnede i midten af 1970´erne, men det var Murens fald i 1989 og en utraditionel idé, der for alvor satte fart på udviklingen. Efter åbningen mod øst begyndte parret at ansætte østtyske husmødre, som mod provision kunne udleje Sol og Strands sommerhuse til nogle af de mange nye potentielle kunder i det hedengangne DDR. Det viste sig at være det, man på godt jysk kan kalde en god idé. Med 135 ansatte og 6.500 sommerhuse i kataloget er Sol og Strand i dag et af Danmarks største sommerhus-udlejningsfirmaer. Og det er noget af indtjeningen fra den forretning, Margit og Kjeld Andersen nu vil sætte i en velgørende fond.

At sundhed og særligt psykiatrien er blandt de områder, som parret har besluttet, at fonden skal arbejde med, bunder i deres egne barske oplevelser om pårørende. Som forældre til en datter med anoreksi har de som tusinder af andre pårørende til mennesker med psykisk sygdom oplevet sorgen og frygten, når sygdommen rammer. Og som så mange andre har de oplevet frustrationerne og vreden ved at måtte kæmpe for at sikre god behandling til deres kære.

I 1999 blev datterens anoreksi så alvorlig, at hun blev indlagt på det psykiatriske hospital i Risskov. Men den diagnose, lægerne gav hende her, passede ikke til familiens oplevelser, og fejldiagnosen førte til flere års oplevelser af at være kastebold mellem forskellige behandlingsindsatser og diagnoser. Første flere år senere fik parret bekræftet af en af landets førende autismeeksperter, at datteren aldrig har haft eksempelvis Aspergers eller andre former for autisme.

Støtte i en noget anden størrelse
En eftermiddag i foråret 2019 sad Kjeld Andersen og arbejdede på nogle af detaljerne om den nye velgørende fond, da telefonen ringede. Det var Bedre Psykiatri, som spurgte, om han og hans hustru ville støtte organisationen med 50 kr. om måneden.

– Jeg svarede, at det nok kunne lade sig gøre, og at jeg rent faktisk sad og arbejdede med støtte til lige nøjagtig Bedre Psykiatri, men at det var i en noget anden størrelse. Jeg spurgte, om jeg måtte ringe tilbage lidt senere, fortæller Kjeld Andersen.

Hvordan Sol og Strand fonden præcis skal arbejde, og hvordan samarbejdet med Bedre Psykiatri skal fungere, er endnu ikke helt på plads. Bedre Psykiatri og Sol og Strand har foreløbig indgået et partnerskab, som blandt andet indebærer en rabatordning for organisationens medlemmer og en konkurrence om et ferieophold.