Skip to content

Online-pårørendecafé med succes

Bedre Psykiatri i Herning/Ikast-Brande holdt i juli en vellykket online-pårørendecafé med fokus på udfordringerne for pårørende under corona.

Da coronaen lukkede landet ned, blev mange pårørendes liv endnu sværere, end det var i forvejen. Oveni det øgede pres betød nedlukningen bl.a., at det nu ikke længere var muligt at mødes med andre pårørende til Bedre Psykiatris pårørendecaféer – i hvert fald ikke fysisk.

Derfor forsøgte mange af foreningens frivillige at stable online-pårørendecaféer på benene. Ét af de steder, hvor det lykkedes rigtig godt, var i Bedre Psykiatri Herning/Ikast-Brande. I begyndelsen af juli fik kredsen samlet 11 pårørende til en virtuel snak om, hvordan man klarer sig bedst igennem coronatidens mange udfordringer. Martin Thiemke, kasserer i Bedre Psykiatri Herning/Ikast-Brande, var med til at holde arrangementet. Han uddyber:

”Det gik rigtig godt. Vi mødtes i programmet Zoom og snakkede løst og fast om de udfordringer, vi hver især oplevede. Det var en svær tid, så det var dejligt at tale med folk, der forstod ens situation samt kunne give gode råd og inspiration til at magte det hele,” siger han og fortsætter:

”Snakken varede i to timer. Folk var rigtig gode til at spørge ind, og det var tydeligt, at alle var glade for at tale med andre pårørende, selvom det hele foregik bag skærmen.”

Fandt deltagere på Facebook

Deltagerne hørte hovedsageligt om arrangementet via Facebook. Her havde kredsen skrevet om online-pårørendecaféen i deres egen gruppe – men der blev også tænkt lidt ud af boksen.

”Vi reklamerede for caféen i nogle af forskellige ’bygrupper’ inde på Facebook, hvor der ofte er rigtig mange medlemmer. Blandt andet i ’Vores Herning’ og ’Vores Djursland’. På den måde nåede beskeden ud til mange flere. Vi skrev om det to uger før, og så igen en uge før, og til sidst et par dage inden. På den måde, glemte folk det ikke, og de fik besked i god tid. Den metode fungerede supergodt!” fortæller Martin Thiemke.

Ikke sidste gang

Den vellykkede online-pårørendecafé har givet Martin Thiemke og kredsen blod på tanden.

”Vi kommer helt sikkert til at gøre det igen. For folk virkede rigtig tilfredse med arrangementet, og måden det kørte på. Flere har efterspurgt, at vi fortsætter med den slags efter nedlukningen, da man som pårørende ofte kan være tidspresset – og så er det af og til nemmere bare at sætte sig ved computeren end at komme ned i et mødelokale,” fortæller han og giver et par tips til andre frivillige, som har mod på at prøve kræfter med det online mødeformat:

”Sørg for at have en ordstyrer med, som kan spørge ind og sikre, at alle får lov at komme til orde. Reklamér for arrangementet i god tid, så folk har mulighed for at skrive det i kalenderen. Og så er det selvfølgelig også godt at have en med, som har styr på det tekniske. Men det er faktisk slet ikke så svært, som man måske tror – tværtimod!”

Har du lyst til at arrangere en online-pårørendecafé? Kontakt Bedre Psykiatris organisationskonsulent Mikkel Schwab og hør mere på tlf.: 61 71 33 71 eller mail: ms@bedrepsykiatri.dk.