Skip to content

Koncept for pårørendecafé

I Bedre Psykiatri Odense afholder man pårørendecaféer uden oplæg, og lokalafdelingen har nedskrevet konceptet for, hvordan de gør det:

Formålet
Der er to formål med caféerne: Det ene er at være et uforpligtende frirum for refleksion over den pårørendes egen situation. Caféen skal give mulighed for at opleve forståelse fra og spejling hos ligesindede og give oplevelsen af, at man ikke er alene om sine udfordringer. Fokus skal så vidt muligt være på, hvordan det er at være pårørende, selvom det naturligt også indebærer, at man taler om den syges situation, og hvordan man kan hjælpe vedkommende. Det andet formål er give deltagerne et overblik over de vigtigste støttemuligheder til pårørende.

De deltagere, der efterlyser at kunne mødes med de samme cafédeltagere igen, er det fx relevant at henvise til vores pårørendegrupper. Der gives en kort mundtlig introduktion og udleveres et stykke papir med de vigtigste pårørendetilbud.

Caféerne har ikke til formål at yde hjælp til konkrete problemer i forhold til den syge, men har vi frivillige eller nogle af de andre pårørende viden, der er nyttig, så deler vi den selvfølgelig.

Strukturen

  • Inden caféen starter har vi lagt inspirationsmaterialerne til gruppesamtalerne på bordene, så deltagerne har noget at kigge på, mens de venter på, at caféen går i gang. Se materialet her.
  • Velkomst og præsentationsrunde, hvor alle meget kort fortæller om deres pårørendesituation, og hvor vi frivillige fortæller om vores rolle i foreningen. Vi har navneskilte på, så det er tydeligt at skelne mellem frivillige og brugere.
  • En styret gruppesamtale, hvor alle i gruppen får behandlet en problemstilling de står i, har stået i eller frygter at komme til at stå i. Modellen kan fx være ”To gratis konsulenter/ reflekterende teams”. Der er tre i hver gruppe, og der køres tre runder á 20 min. i grupperne. Vi frivillige fylder op, hvis der mangler nogen.
  • Om støttemuligheder for pårørende 10-15 minutter. Vi har samlet lokalafdelingens, landsforeningens, kommunens og regionens tilbud i en samlet oversigt, som uddeles. Se oversigten her.
  • Afsluttende runde, hvor alle får mulighed for at fortælle, hvad det har givet dem at deltage i caféen. Har de fået ny inspiration, noget at tænke over, oplevet ikke at være alene om deres udfordringer.

Principper for caféerne:

  • Det er vigtigt, at alle har mulighed for at komme til orde.
  • Vi har alle tavshedspligt om det, der tales om. Det nævnes ved starten af alle caféer.
  • Det er frivilligt, hvor meget man vil fortælle.
  • Man er velkommen til at deltage i en eller flere caféer. Vil man gerne mødes med nogle af de samme igen, kan man aftale at komme til endnu en café eller udveksle kontaktoplysninger. Dette vil vi nævne flere gange i løbet af caféen
  • Man skal tilmelde sig på forhånd. Dette har den fordel, at vi kan sende de tilmeldte en reminder om deres tilmelding. Se beskrivelsen i NemTilmeld her.
  • Caféerne afholdes på skiftende ugedage, for at gøre det nemmere at finde en café, hvor man kan deltage.
  • Det er ideelt at være to frivillige til at stå for en café, så en fx kan tage imod deltagerne, mens den anden er praktisk gris, og så man kan deles om at stå for de forskellige programpunkter.
  • Max 15 må tilmelde sig. Da en del tit melder fra eller udebliver, kommer vi sjældent over 12 deltagere.
  • Der skal som minimum være tilmeldt 4 pårørende, når der ca. 2 dage før afholdelsen af caféen sendes en reminder ud til alle tilmeldte. Er der færre end 4 tilmeldte, aflyses caféen via NemTilmeld. 

Inspirationsmateriale

Se det materiale vi lægger på bordet fra starten, og som bruges til gruppesamtalerne.

Oversigt over tilbud

Vi har samlet alle tilbud til pårørende på et enkelt stykke papir, som uddeles.