Skip to content

Sådan! Samtalegrupper lever videre trods corona

Selvom mange aktiviteter blev sat på standby i 2020, lykkedes det for Bedre Psykiatris frivillige at afholde flere samtalegrupper end året før. Det viser årets aktivitetsundersøgelse, som alle lokalafdelinger har besvaret.

Afstandskrav, smittefrygt og forsamlingsloft gjorde det svært at mødes og holde de arrangementer, som var planlagt i 2020. Derfor har Bedre Psykiatris frivillige arbejdet stenhårdt for at finde alternative løsninger på, hvordan man f.eks. afholder de samtalegrupper, der er så vigtige for mange pårørende.

Og det er mange lokalafdelinger på imponerede vis lykkedes med!

Aktivitetsundersøgelsen fra 2020 viser nemlig, at der rundt om i landet blev afholdt ikke mindre end 200 samtalegrupper. Det er 51 flere end i 2019, og en stigning på 63 siden 2018.

”Vores lokalafdelinger fortjener et kæmpe skulderklap. Samtalegrupperne er en af Bedre Psykiatris vigtigste kerneaktiviteter, og de er afgørende for rigtig mange af medlemmernes livskvalitet. Det er virkelig godt gået, at vi er lykkedes med at afholde så mange – trods de svære vilkår,” siger organisationskonsulent Nana Gerstrøm Alsted.

Det samlede antal deltagere til samtalegrupperne var ca. det samme som i 2019, da grupperne i 2020 var mindre som følge af corona-restriktionerne.

Små grupper og Zoom-møder

Bedre Psykiatri Aarhus er en af de afdelinger, som har holdt gang i samtalegrupperne trods corona. Formand Kristian Buhr forklarer, hvordan de griber tingene an i det østjyske:

”Det var selvfølgelig en udfordring, da man pludselig kun måtte være samlet 10 ad gangen. Men vi fik det til at fungere i de grupper, hvor der i forvejen ikke var flere end 10. Jeg købte håndsprit nok til, at grupperne bare kunne bruge løs, og så lejede vi os ind i lokaler, hvor der var plads til at holde god afstand.”

Grupperne på over 10 har også fungeret godt i Aarhus, fortæller Kristian Buhr. De er rykket ind på internettet, som meget andet i corona-tiden, hvor programmet Zoom bliver brugt til at mødes.

”Vi har nogle gode kræfter i afdelingen, som har styr på det digitale, så de har lært os andre, hvordan man sætter et online-møde op. Selv en gammel mand på 76 som mig kan finde ud af det efter lidt øvelse. Det er jo ikke det samme, som at se folk fysisk. Men onlinegrupperne er den eneste mulighed, og hvis alternativet er ikke at ses overhovedet, så er der ingen tvivl om, hvad de pårørende foretrækker,” siger han.

Det har dog ikke været muligt for alle lokalafdelinger at omlægge og fortsætte samtalegrupperne som i Aarhus, erfarer Nana Gerstrøm Alsted.

”Nogle har haft problemer med at finde lokaler, fordi frivilligcentre lukkede. Og nogle ønsker ikke at deltage via Zoom,” fortæller hun.

Stor deltagelse i aktivitetsundersøgelsen

Selvom antallet af samtalegrupper steg, så dykkede det samlede antal aktiviteter helt naturligt i et år, der var præget af aflysninger og nedlukninger. Det viser aktivitetsundersøgelsen.

Samtlige lokalafdelinger besvarede undersøgelsen, hvilket er en stor hjælp, forklarer organisationskonsulent Nana Gerstrøm Alsted.

”Fordi alle har svaret på undersøgelsen, har vi nu et samlet overblik over vores aktiviteter. Det er virkelig fedt og en kæmpe hjælp. Både for at vi kan se, hvad vi skal arbejde videre med, men også når vi f.eks. skal søge fondsmidler og vise, hvad vi laver i foreningen,” siger hun.

Resultaterne fra aktivitetsundersøgelsen kan ses her sammen med tallene fra 2019 og 2018:

Antal afholdte aktiviteter i lokalafdelingerne
Antal deltagere ved afholdte aktiviteter i lokalafdelingerne