Når julen nærmer sig, bliver glæden ved at give ekstra aktuel. Ifølge Center for Frivilligt Socialt Arbejde motiveres hele 85% af Danmarks mange frivillige af at gøre noget godt for andre. Det stemmer godt overens med, hvad Ellen-Margrethe Pagter og Peer Mikkelsen fortalte os, da vi forleden tog en snak med dem om at være frivillig i Bedre Psykiatri.
Hvorfor Bedre Psykiatri?
Ellen-Margrethe har været frivillig i Bedre Psykiatri i 15 år. Det startede med, at hun selv havde brug for hjælp, da hendes søn kom ud fra et psykiatrisk hospital og havde fået diagnosen skizofreni. Hun blev inspireret, da hun til et af foreningens arrangementer hørte en læge fortælle om, hvad hun kunne gøre som pårørende. I dag er hun formand for lokalafdelingerne i Hjørring og Brønderslev. Her har de tre pårørendegrupper, hvor de fleste er forældre til unge med psykisk sygdom i alderen 15 til 25 år, så fokus er for tiden rettet mod dem. Som en del af dette initiativ inviterer de foredragsholdere ud på skoler og ungdomsuddannelser: ”Der får vi vores budskab rigtig godt ud”, fortæller Ellen-Margrethe.
Peer er også pårørende og har siden 2015 arbejdet som frivillig kasserer i Bedre Psykiatri i Sønderborg. Han ser det som en mulighed for at betale tilbage for den hjælp, hans egen familie tidligere har fået af en anden pårørendeorganisation: ”Det lyder jo egentlig lidt som et regnestykke, og det skal det ikke. Men det er jo sådan, at man bliver ikke fattig af at give. Man bliver derimod rigere”, forklarer han.
Det værste og det bedste
Peer kan godt have det lidt stramt med, når de er lidt for sent ude med at få ordnet alt det, der skal klares til det næste arrangement, og der er noget, der kommer på tværs. Det kan til tider være hårdt arbejde at være frivillig, men det bliver afløst af glæde, når han oplever at få en god samtale med deltagerne i arrangementerne: ”Det er jo nok det med glæden ved at give. At gøre noget for nogen. Bruge ens egne ressourcer til at gøre noget, der gør andres liv lidt lettere”, fortæller han.
Ellen-Margrethe har det på samme måde. For hende er der en særlig lykkefølelse i det frivillige arbejde, som får hende til at blive ved: ”Når jeg får den der følelse ’ej hvor er det bare godt det her’! Det sker f.eks. når en pårørende siger, ’åh tak fordi du gad lytte til mig’, eller ’hvor var det bare et godt arrangement’. Det bærer lønnen i sig selv,” fortæller hun. Samtidig kan det godt ærgre Ellen-Margrethe, at det psykiatriske område stadigvæk kæmper mod tabuer. Den tavshed, der stadigvæk er omkring det, er iflg. hende den største udfordring for foreningen.
Hvis du vil vide mere
Overvejer du at blive frivillig i Bedre Psykiatri, er der mange måder at engagere sig på. Du kan f.eks. arbejde med at lave netværks- og pårørendegrupper, foredrag, cafeer eller politisk arbejde og være med til at udbrede viden om psykisk sygdom og det at være pårørende.
Læs mere om det frivillige arbejde og se, hvilke arrangementer, der er i din lokalforening her.
Find din lokalafdeling