Skip to content

tilbage til Nyheder

Ny forskning: Pårørendestyrede samtalegrupper har en positiv effekt

Pårørendestyrede samtalegrupper for pårørende til mennesker med psykiske sygdomme gavner både den psykisk syge og de pårørende i at håndtere sygdommen. Det viser en ny undersøgelse.

12. september 2019

Mange pårørende til psykisk syge mennesker får et bedre familieliv, når de deltager i samtalegrupper, hvor en, der selv er pårørende, sidder for bordenden. Den uformelle tilgang i sådan et forløb hjælper de deltagende med at forstå sygdommen og med at dele egne erfaringer, og det bidrager positivt til de pårørendes eget psykiske helbred. 

I forsøget har pårørende til personer med psykoser gennem ni måneder deltaget i samtalegrupper, som bliver ledt af en trænet pårørende. I gruppen deler de pårørende viden og gode råd, og der kan her opstå en følelse af at være i samme båd blandt deltagerne.

Grupperne hjælper også de syge. Både ved at forbedre de psykisk syges evne til at fungere socialt og ved at mindske risikoen for tilbagefald, viser undersøgelsen.

Samtalegrupperne for de pårørende er gode, fordi det giver pårørende et rum til at tale frit i og dele tanker og oplevelser. Det fortæller Hanne Block Bøttger, som er rådgivnings- og kursuskoordinator i Bedre Psykiatri.

”Det er guld værd at tale med et andet menneske, som kender genkender de situationer og de følelser, man står med, når man er pårørende til et menneske med en psykisk sygdom”, siger Hanne Block Bøttger.

I hele landet arrangerer Bedre Psykiatris lokalafdelinger samtalegrupper, hvor alle pårørende er velkomne. Du kan finde kontaktoplysninger på lokalforeningerne og information om samtalegrupper her og på lokalforeningernes Facebook-sider.

  • Læs hele undersøgelsen her