Skip to content

tilbage til Nyheder

Regeringen præsenterer ny psykiatriplan – her er Bedre Psykiatris vurdering

Bedre Psykiatri er positiv over den psykiatriplan, regeringen har fremlagt. Overordnet er det positivt, at regeringen satser på få solide tiltag fremfor mange små.

8. april 2025

Der flere væsentlige og længe efterspurgte konkrete initiativer i planen. Der er dog også mangler og ubesvarede spørgsmål. Her er de seks vigtigste temaer fra Bedre Psykiatris perspektiv.

1. Specialklinikker til ADHD og autisme

Regeringen vil oprette nye klinikker, som får til ansvar at udrede og behandle mennesker med ADHD og autisme. Formålet er at sikre hurtigere udredning og kortere ventetider og at aflaste den regionale psykiatri.

Bedre Psykiatri mener:

  • Et vigtigt skridt med stort potentiale til at få ventelister ned og frigøre ressourcer i på de psykiatriske afdelinger. Men det er afgørende, at tilbuddene ikke kun udvikler sig til diagnosefabrikker. Det er kvaliteten af den efterfølgende behandling, der reelt gør forskellen for børn og familier.
  • Også vigtigt at der bliver lavet tæt tilknytning til kommunerne, som har et meget stort ansvar for at hjælpe børnene og familierne. Ellers er der risiko for forvirrende overgange og ukoordinerede forløb.

2. Øget kapacitet og kvalitet i behandlingen af de mest syge


Planen indeholder en stor investering i kapacitetsopbygning og tværfaglig behandling på de psykiatriske afdelinger. Regionerne skal selv tilrettelægge indsatserne. Målet er bl.a:

  • Bedre og hurtigere behandling af de mest syge
  • Bedre behandling af somatisk sygdom hos mennesker med psykisk sygdom
  • Fokus på bedre udnyttelse af personalets kompetencer og styrkelse af det faglige miljø.

Bedre Psykiatri mener:
Meget positivt at regeringen vil sikre bedre hjælp til de mest syge, og at løfte den samlede kapacitet i behandlingspsykiatrien. Men det er afgørende at sikre at pengene faktisk kommer ud, hvor patienterne og de pårørende faktisk kan mærke dem. Det er en udfordring, at det er svært at finde læger og sygeplejersker nok.

3. Børn skal have mere sammenhængende udredning og behandling

Udredning og behandling skal hænge mere sammen i børne- ungepsykiatrien. I stedet for, at der først er en ret til udredning indenfor 30 dage og derefter en ret til påbegyndt behandling, lægges de to nu sammen, så udredning og behandling i højere grad sker sideløbende. Samtidig forlænges garantien til 60 dage. Det skal sikre, at færre oplever huller i deres forløb, og at flere kommer i gang med behandling hurtigere.

Bedre Psykiatris mener:
Det giver god mening at skabe sammenhæng mellem udredning og behandling. Og udvidelsen til 60 dage behøver ikke at være et problem. Så længe udredningen er grundig og behandlingen kommer hurtigt i gang, er det mindre afgørende om garantien er på 30 eller 60 dage.

4. Hurtigere indsats til unge med let til moderat angst og depression

Unge med begyndende angst eller depression bliver garanteret gratis psykologhjælp indenfor 30 dage. Gruppen har allerede ret til gratis psykologhjælp, men der er meget lang ventetid. Patientansvaret for ordningen bliver flyttet til regionerne, som får mulighed for at differentiere behandlingen – fx vha. telepsykiatri og gruppeterapi.

Bedre Psykiatri mener:
Tidlig indsats er afgørende for at undgå forværring og langvarige forløb. Derfor meget positivt. Men det bliver vigtigt at sikre kvaliteten og den målrettede behandling, så alle ikke bliver behandlet efter laveste og billigste fællesnævner.

5. Støtte til pårørende videreføres og styrkes

Ved den seneste psykiatriplan i 2021 blev der indført solid ensartet hjælp og støtte til pårørende til mennesker med psykisk sygdom eller udviklingsforstyrrelse. Regeringen vil fastholde initiativerne og udvide med et nyt tilbud forældre til børn med psykisk sygdom.

Det er ekstremt belastende at være forælder eller på andre måder tæt på en patient i psykiatrien. Det er derfor meget positivt, at regeringen fastholder og udvider indsatsen for pårørende.

6. Socialpsykiatrien er underprioriteret

Den kommunale del af psykiatrien – socialpsykiatrien er ikke højt prioriteret i planen. Der er mindre initiativer omkring uddannelse og akuttilbud, men hovedfokus er på hospitalspsykiatrien.

Bedre Psykiatri mener:
Kommunen har for mange patienter en lige så stor betydning, som hospitalet, så det er en indlysende mangel, at planen ikke indeholder flere kommunale initiativer – bla. Ift. bosteder, specialisering, folkeskolerne mv. Omvendt er det meget positivt, at pengene ikke er spredt overfor mange initiativer, og hvis der indenfor for år kommer en ny plan med fokus på socialpsykiatrien, er det samlet set den bedste løsning.