Skip to content

tilbage til Nyheder

Det betaler sig at hæve stemmen

Efter hård kritik retter statsministeren op på nølende svar om psykiatriplanen.

25. maj 2022

”Tja, nu må vi se”, sådan tolkede mange Statsminister Mette Frederiksens svar, da hun i forrige uge blev spurgt, om psykiatriplanen var på vej. Det fik Bedre Psykiatri og flere andre organisationer til at tale med store bogstaver i medierne. Var psykiatriplanen røget i syltekrukken, og ville mennesker med psykisk sygdom blive svigtet endnu en gang? Sådan lød kritikken blandt andet fra generalsekretær Jane Alrø Sørensen.

Kritikken gjorde efter alt at dømme indtryk. Da Mette Frederiksen to uger senere var tilbage på talerstolen i Folketinget ved afslutningsdebatten, var tonen en anden: ”Vi skal nu i gang med en tiårsplan, sådan som vi har aftalt det. […] Vi skal kigge på at styrke behandlingen, nedbringe ventetiden og mindske antallet af genindlæggelser.”

Statsministeren var også blevet kritiseret for at nedtone behovet for psykiatrisk behandling og i stedet fremhæve forebyggelse og fritidsinteresser som at gå til spejder. Men også den kritik har statsministeren tilsyneladende lyttet til:

”Nogen har udlagt mine ord, sådan at man kan behandle psykisk sygdom ved at gå til spejder. Intet intet kunne ligge mig fjernere end at negligere alvoren af psykiatriske lidelser”.

Bedre Psykiatri har hjulpet Sundhedsstyrelsen med at udarbejde anbefalingerne til regeringens psykiatriplan, og ledere og medarbejdere mødes løbende med embedsmænd, ordførere og ministre for at overbevise dem om, at den kommende psykiatriplan skal sikre mærkbart bedre behandling og støtte for mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende.

Tak til alle jer, der støtter Bedre Psykiatri, så vi kan holde politikernes fast på deres løfter til mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende.

Hør statsministerens tale om psykiatriplanen (Ca. 12.48.30)