Skip to content

tilbage til Nyheder

Det koster samfundet dyrt at svigte pårørende

Når ægtefæller til personer med skizofreni ikke får hjælp, koster det samfundet dyrt. Et nyt, dansk studie sætter kroner og ører på omkostningerne ved pårørende til mennesker med psykisk sygdom.

27. september 2019

Tabt arbejdsfortjeneste og ekstra sundhedsydelser som hospitalsbesøg og receptpligtig medicin er hovedårsagerne til, at ægtefæller til personer med skizofreni bliver dyre borgere for samfundet, hvis de ikke får den rette støtte. Et nyt studie slår fast, at ægtefæller til mennesker med skizofreni koster samfundet 10 gange så meget som mennesker, der ikke er gift med en person med psykisk sygdom.

Studiet, som er det første af sin slags, viser, at mere end 75 pct. af omkostningerne er tabt arbejdsfortjeneste. Det kan fx være, at den pårørende har behov for at blive hjemme fra arbejde for at hjælpe sin psykisk syge ægtefælle eller må gå på nedsat tid.

I studiet har forskerne undersøgt, hvad både menneskerne med skizofreni og deres pårørende koster samfundet i en årrække før og efter diagnosticering. Allerede fire år før, at den syge ægtefælle bliver diagnosticeret, falder indkomsten for pårørende.

”Vi har hele tiden vidst, at presset på mange pårørende er enormt – også på deres arbejdsliv, og at der er overhængende risiko for, at de må gå ned i tid eller helt forlade arbejdsmarkedet, hvis de ikke får den rigtige støtte. Men dette nye studie sætter kroner og ører på, hvad det faktisk koster, når pårørende ikke får den støtte, de har brug for”, siger chefanalytiker i Bedre Psykiatri Jens Peter Eckardt.

Chefanalytikeren understreger, at situationen ikke behøver at være sådan, hvis blot man fra politisk side fokuserer på at hjælpe pårørende til at blive på arbejdsmarkedet. ”Det kan man fx gøre ved at sikre psykoedukation, rådgivning eller pårørendekoordinatorer”, siger han.

Forskerne bag undersøgelsen har gennemført et lignende studie af personer med borderline og deres ægtefæller, og for denne gruppe er der enslydende resultater.
” Vi kan simpelthen ikke være bekendt, at pårørende til mennesker med psykisk sygdom risikerer at blive ekskluderet fra arbejdsmarkedet pga. manglende støtte og hjælp i hverdagen”, siger Jens Peter Eckardt.

Forældre og/eller børn er ikke inkluderet i undersøgelsen, og derfor er omkostningerne for pårørende til mennesker med psykisk sygdom formentligt langt, langt højere.

Læs hele studiet om samfundsomkostninger ved skizofreni her

Og læs hele studiet om samfundsomkostninger ved borderline her