Skip to content

tilbage til Nyheder

Fællesskab og følelsen af at gøre en forskel

17. december 2020

Louise Rosendahl er frivillig i Bedre Psykiatri
For Louise Rosendahl er Bedre Psykiatri mere end en god sag og en mulighed for at gøre en forskel. Det er også et socialt fællesskab, hvor man kan hygge sig og sludre og grine sammen.

Louise Rosendahl er en af Bedre Psykiatris frivillige ildsjæle. Sammen med sit team sørger hun for, at pårørende i lokalområdet får den viden og hjælp, de har brug for. Og det frivillige arbejde gavner ikke kun andre. Det gavner også hende selv. Gennem foreningen er hun blevet en del af et fællesskab, som forstår hendes udfordringer.

  • Det er fantastisk at kæmpe for så vigtig en sag. Ånden i foreningen er helt særlig. Og så møder jeg ovenikøbet en masse virkelig søde og inspirerende mennesker, fortæller Louise Rosendahl.

Hver måned sætter 43-årige Louise Rosendahl kursen mod indre København. Her planlægger hun sammen med sit team arrangementer i lokalområdet. De samarbejder, sparrer og får noget fra hånden. Men arbejdet er ikke alt, forklarer hun:

  • Det sociale fylder rigtig meget. Vi hygger os altid. Sludrer og griner. Og hvis nogen har brug for en snak om, hvad der ellers sker i livet, på godt og ondt – så tager vi også den!
De frivillige tegner foreningen

Bedre Psykiatri har ca. 500 frivillige fordelt på 60 lokalafdelinger landet over. De arrangerer samtalegrupper og, foredrag, tager del i det politiske arbejde og meget mere. Forhenværende organisationskonsulent Mikkel Schwab uddyber:

  • Uden de frivillige var der ikke noget, der hed Bedre Psykiatri. Det er dem, der tegner hele foreningen. De vælger, hvem der sidder i landsbestyrelsen og på formandsposten. Og med deres lokale arrangementer gør de en kæmpeforskel for pårørende i hele landet, siger han.

Hvad kræver det at være frivillig i Bedre Psykiatri?

  • Det kræver kun, at du vil gøre en indsats. Du er vigtig og værdsat, uanset hvad og hvor meget du engagerer dig. Det er op til dig, om du fx vil tage del i det lokalpolitiske arbejde, være med til styre lokalforeningens Facebook-side, stille stole op til arrangementerne eller noget helt andet, fortæller Mikkel Schwab.
Tager hånd om dig

Det var lidt af et tilfælde, at Louise Rosendahl blev aktiv i foreningen. Hendes veninde havde skimmet en annonce i lokalavisen, og et par dage senere sad de begge til et møde med formanden for lokalafdelingen i København og en organisationskonsulent fra Bedre Psykiatri.

  • Det hele var lidt spontant, men de forskellige aktiviteter lød vildt spændende, så jeg tænkte: Jamen hvorfor ikke? siger Louise Rosendahl, som i dag er teamleder for det team i lokalforeningen, som står for offentlige arrangementer.
  • I starten var jeg lidt i tvivl. Havde jeg evnerne? Kunne jeg magte det? Og var der plads i kalenderen? Men alle har været rigtig gode til at tage hånd om mig, og man bruger kun den tid, man har. Og der findes ingen dumme spørgsmål.
I samme båd

Louise Rosendahls mor har en bipolar lidelse, og hun har også selv været bruger i psykiatrien. Siden hun blev frivillig i efteråret 2019, har hun nydt at møde andre, som kender til de mange udfordringer, psykisk sygdom giver.

  • Det er enormt befriende at være en del af et fællesskab, som forstår ens situation. Her rynker ingen på næsen, når snakken falder på psykisk sygdom. For vi er alle i samme båd. Derfor ved vi også, hvor vigtig en kamp vi kæmper, siger hun.

Louises Rosendahl har et budskab til alle, der overvejer at melde sig som frivillig:

  • Prøv det! Tag chancen og se, om ikke ’frivilliglivet’ er noget for dig. Jeg har været glad for, at jeg sprang ud i det, og jeg ser frem til mange gode år med spændende oplevelser i foreningen!
Frivillige påvirker kommunalvalget

2021 står i kommunal- og regionalvalgets tegn for mange frivillige i Bedre Psykiatri. Valget er den 16. nov. 2021, og over hele landet vil BP-frivillige sætte psykiatri og pårørende på dagsorden. Vil du være med? Der er brug for hænder til at lave larm på sociale medier og til at arrangere valgmøder, politikerbesøg og meget andet. Ring eller skriv til din lokalafdeling. Find den på hjemmesiden.

Artiklen er udgivet i medlemsmagasinet Bedre Psykiatri. Læs hele magasinet her