Skip to content

tilbage til Nyheder

Hurtig og nem adgang til psykologisk hjælp virker mod angst og depression

Mennesker med angst og depression har stor gavn af et kommunalt tilbud om psykologisk behandling, som findes i Norge.

20. marts 2020

​Har du symptomer på angst eller depression, er det normal procedure, at din læge skal henvise dig en psykolog, for at du kan blive behandlet. Men måske findes der en bedre løsning?

Et nyt studie fra Norge har undersøgt effekten af et kommunalt tilbud, hvor patienterne får hurtig og henvisningfri adgang til en række psykologiske tilbud. Og det viste sig at være noget mere effektivt end den metode, vi bruger herhjemme.

681 voksne med angst eller mild til moderat depression deltog i studiet. En del af deltagerne fik behandling via en henvisning fra lægen. Resten fik adgang til det kommunale tilbud, som blandt andet indebær vejledte selvhjælpskurser og kurser i grupper.

Efter et halvt år målte forskerne symptomerne hos deltagerne. 32 pct. af dem, som blev henvist til en psykolog af lægen, mærkede en stor forbedring. I den anden gruppe mærkede hele 59 pct. lige så stor en forbedring.

Det kommunale tilbud om hurtig og henvisningfri adgang til psykologisk hjælp stammer fra England, hvor det hedder Improving Access to Psychological Therapies. I Norge findes tilbuddet i 62 kommuner under navnet Rask Psykisk Helsehjelp. I Danmark har vi ikke et tilsvarende tilbud.

Læs mere om forskningen her.