Skip to content

tilbage til Nyheder

Hvordan påvirker karantæne os psykisk?

PTSD-symptomer, vrede, forvirring og skyldfølelse. Ny forskning viser, at hjemmekarantæne kan have en række psykiske konsekvenser.

1. april 2020

Tusindvis af mennesker verden over er for tiden tvunget til at holde sig hjemme grundet Coronavirus. Men hvad betyder hjemmekarantæne egentlig for vores psykiske helbred?

Forskere har undersøgt 24 studier af mennesker, som tidligere har været i karantæne under forskellige epidemier. Og resultaterne viser, at hjemmekarantæne kan sætte sine spor.

Frustration, kedsomhed, økonomisk usikkerhed, og stigmatisering er nogle af de faktorer, der påvirker os allermest under karantæne. Og symptomer på PTSD, vrede, forvirring samt skyldfølelse er nogle af de mest normale konsekvenser.

Et studie sammenlignede blandt andet PTSD-symptomer hos børn i karantæne overfor en tilsvarende gruppe børn, der ikke var i karantæne. Her kom det frem, at symptomerne var fire gange stærkere hos de karantæneramte børn.

Forskernes anbefalinger

Forfatterne bag studiet anbefaler nogle forholdsregler for at begrænse konsekvenserne.

De nævner blandt andet vigtigheden i, at de karantæneramte bliver ordentlig informeret om sygdommen og årsagen til karantænen. Desuden skal myndighederne huske at minde offentligheden om fordelene ved karantæne, og hvorfor det gavner samfundet. Samtidig skal der være fokus på eftervirkninger og konsekvenser af karantæne.

Studiet er publiceret i det førende medicinske tidsskrift, The Lancet. Du kan læse hele rapporten her.