Efter flere års kamp er det lykkedes Bedre Psykiatri, Lægeforeningen og flere at overbevise politikerne om, at psykiatrien er nedslidt og har brug for flere penge. Og med psykiatriplanen og regeringens seneste løfter, er der – i hvert fald på papiret – udsigt til et historisk løft. Men det er ikke første gang, politikerne lover forbedringer. Så tør vi tro på det denne gang?
Bedre Psykiatris generalsekretær, Jane Alrø Sørensen, har arbejdet med psykiatri-politik i næsten ti år, og den netop vedtagne psykiatriplan er den tredje, hun har været med til at forhandle om. Alligevel mener hun, at stemningen blandt politikerne er anderledes denne gang.
”De fleste af de politikere, jeg taler med – fx Sundheds- og indenrigsminister Sophie Løhde, som jeg mødtes med forleden, og hendes forgænger Magnus Heunicke, som jeg var i løbende kontakt med, har en ærlig og konkret forståelse og accept af, at det ikke går længere nu. Det tror jeg ikke, at de hverken kan eller vil løbe fra”, siger Jane Alrø Sørensen.
Når stemningen er anderledes nu, er det ifølge Jane Alrø Sørensen, fordi Bedre Psykiatri og flere andre har arbejdet målrettet på at få psykiatriens problemer frem i lyset.
”Vi har de seneste år gjort alt hvad vi kunne for at fortælle journalister historier om mennesker, der er blevet svigtet i psykiatrien og tal, der viser, hvor galt det står til. Det har skabt flere hundrede tv-indslag, avisartikler og radiointerviews om psykiatriens problemer og bidraget til den massive opmærksomhed, der er på området nu. De samme har Dansk Psykiatrisk selskab, Lægeforeningen og flere andre. Det tror jeg har flyttet politikernes holdninger så meget, at de ikke længere kan eller vil svigte deres løfter”.
Et solidt fagligt grundlag
Jane Alrø Sørensen peger også på faglige fundament, der ligger til grund for psykiatriplanen som en af grundene til hendes optimisme.
”Psykiatriplanen er skrevet ud fra 37 solide faglige anbefalinger, som Sundhedsstyrelsen udgav i vinter med hjælp Bedre Psykiatri og en række andre organisationer. Der er meget bred opbakning til anbefalingerne på tværs af alle organisationerne og de politiske partier. Sådan har det aldrig været før, og det giver mig endnu en grund til at tro, at vi denne gang er på rette vej”, siger Jane Alrø Sørensen.
”Jeg er ikke så naiv”
Selvom Jane Alrø Sørensen for første gang i mange år er optimistisk, minder hun om, at arbejdet ikke er slut – tvært imod.
”Jeg er ikke så naiv, at jeg tror, at vi bare kan læne os tilbage nu. Vi skal blive ved med at minde om psykiatriens problemer og holde fast i politikernes opmærksomhed. Og så har politikerne brug for os til at pege på, hvordan psykiatrien skal blive bedre. Penge gør det ikke alene. Kun få har så meget kontakt med mennesker med psykisk sygdom og pårørende, som vi i Bedre Psykiatri har, så det er både vores pligt og vores mål at være med til at pege på de rigtige løsninger”.
Sådan arbejder Bedre Psykiatri med politik
Bedre Psykiatris politiske indsats har tre ben: 1. Et videnscenter, der indsamler og formidler viden om psykisk sygdom, pårørende og psykiatri. 2. En politikafdeling, som plejer netværk med organisationer og politikere og som skriver politiske forslag. 3. En presseafdeling, som taler med journalister og sikrer, at de opdager og interesserer sig for mennesker med psykisk sygdom, pårørende og psykiatriens problemer.