Skip to content

tilbage til Nyheder

”Kald mig syg.”

”Jeg vil kaldes syg. For når folk kalder mig syg, anerkender de alvoren af min sygdom. At blive kaldt syg er en forståelse af, at jeg ikke selv kan gøre for det. At jeg ikke overdriver, skaber mig eller melder afbud, bare fordi jeg ikke gider. Det er faktisk, fordi jeg ikke kan.”

15. marts 2023

Sådan lyder det fra 28-årige Simone Sandholdt, som ved årsskiftet kunne kalde sig jubilar – hun har nemlig haft kontakt til psykiatrien og været psykisk syg i 10 år. Med streg under ordet syg.

Ifølge Simone Sandholdt har sproget, vi bruger om psykiatrien og patienter, stor indflydelse på, hvor alvorligt vi ser på psykisk sygdom. Derfor mener hun, det er vigtigt, vi siger, at mennesker er psykisk syge, og ikke psykisk sårbare. Og at man er psykiatrisk patient og ikke psykiatribruger.

”Jeg er bange for, at hvis man bruger ordet sårbar frem for syg, så har det indflydelse på, hvor alvorligt der ses på det. Og tager vi brodden af alvoren, flytter vi os også længere væk fra at ligestille somatisk sygdom med psykisk sygdom. Og på den måde får politikerne lov til at nedprioritere psykiatrien og de ressourcer, som føres her til. Og det går ikke.”

Man vælger ikke selv sin sygdom

Simone Sandholdt fortæller, at hun konstant er frustreret over den måde, samfundet ser på psykisk sygdom. Hun har ofte en følelse af, at folk tror, hun har symptomer for at irritere andre. Hun har oplevet at blive skældt ud af politiet, hvis de for eksempel er inde over en tvangsindlæggelse. Ifølge hende siger det meget om den manglende viden og forståelse af alvoren ved psykisk sygdom, som Simone Sandholdt møder mange steder.

”Sygdommen er noget, der er sket for mig. Det er ikke noget, jeg har valgt. Ligesom man ikke vælger at få kræft eller influenza. Sygdom er sygdom. Uanset om den er psykisk eller fysisk,” fortæller Simone Sandholdt og fortsætter:

”Jeg ville ønske, det var legitimt at ringe til sin veninde og sige: Jeg er nødt til at aflyse. Jeg kan ikke komme til din fødselsdag, for jeg er blevet syg. Jeg har skizofreni i dag. Men det vil ikke blive forstået og taget imod på samme måde, som hvis man ringede og sagde, at man havde feber og har kastet op hele natten.”

Den uheldige bivirkning

Simone Sandholdt tror ikke, det er for at nedgøre sygdommen, at ordet sårbar er ved at blive synonym med ordet syg. Måske er det for at blødgøre og gøre det nemmere at tale om. Måske hjælper det andre med at identificere sig med psykisk sygdom, fordi det lyder knap så alvorligt. Uanset grunden kan Simone Sandholdt godt se det ædle formål ved at forsøge at gøre det mere spiseligt og mindre farligt – men det har også den uheldige bivirkning, at en del af alvoren fjernes. Og ifølge hende er der forskel på at være sårbar og syg.

”Vi kan alle have en dårlig dag, hvor man er lidt sårbar og mest af alt har lyst til at ligge under sin dyne i en stor sweater. Men det betyder jo ikke, at man er deprimeret. Det betyder bare, man har en sårbar dag. Sårbarhed er én ting. Sygdom er sygdom,” afslutter Simone Sandholdt.