Skip to content

tilbage til Nyheder

Livet som pårørende til en psykisk syg person er stærkt belastende

Der er stor usikkerhed og uforudsigelighed forbundet med rollen som pårørende til en person med en svær psykisk sygdom, og de pårørende kommer ofte til at befinde sig i en krisesituation. Det viser et nyt, internationalt studie.

10. december 2018

Det er første gang, at et så omfattende studie kortlægger det fulde billede af at være pårørende til et menneske med skizofreni. 

Selvom studiet også opstiller positive aspekter af at være pårørende, bliver en række negative konsekvenser fremhævet, som eksempelvis at den pårørende sætter sit eget liv og egne behov til side.  

”Det nye studie bekræfter den tese, vi arbejder ud fra her i Bedre Psykiatri; nemlig at det har store menneskelige konsekvenser at være pårørende til et menneske, som er alvorligt psykisk sygt”, siger chefanalytiker i Bedre Psykiatri Jens Peter Eckardt.

Det koster altså dyrt på hjemmefronten at leve med psykisk sygdom på nært hold, og behovet for hjælp – også til pårørende – er derfor meget stort. Dog er der ikke noget, som tyder på, at de pårørende får den nødvendige hjælp.

85 procent af pårørende oplever ikke at få tilstrækkelig hjælp til, hvordan de kan håndtere deres egen situation og desuden kan håndtere rollen som pårørende. Det fremgår af en undersøgelse, som Bedre Psykiatri foretog tidligere på året, der både inkluderer pårørende til personer med skizofreni og andre psykiske lidelser. 

  • Læs hele studiet om konsekvenserne af at være pårørende her
  • Du kan læse flere resultater fra Bedre Psykiatris pårørendeundersøgelse her