Skip to content
Nyheder

Mennesker med psykisk sygdom får oftere alvorlige fysiske lidelser

Nyt stort studie viser, at mennesker med psykisk sygdom har markant øget risiko for at udvikle hjertesygdomme og andre fysiske lidelser.

25. maj 2020

Lever du med en psykisk sygdom, har du næsten 40% højere sandsynlighed for at udvikle en alvorlig fysisk sygdom end andre. Det viser et nyt studie fra Center for Registerforskning ved Aarhus Universitet, hvor forskere har undersøgt sammenhængen mellem psykiske og fysiske sygdomme.

I det omfattende studie kiggede forskerne på data fra 5,9 millioner mennesker født i Danmark mellem 1900 og 2015.

Man så bl.a., at kvinder med angstlidelser havde 50% større risiko for at få udvikle alvorlige hjertelidelser og slagtilfælde end kvinder på samme alder uden angst. Studiet kiggede også på sammenhængen mellem misbrug og fysiske sygdomme. Her viste det sig, at mænd med misbrug af stoffer og/eller alkohol har 400% øget sandsynlighed for at få lever- eller tarmsygdomme.

I forvejen ved man, at mennesker med psykisk sygdom i gennemsnit lever kortere tid end andre. Mænd ca. 10 år kvinder ca. syv år.

Læs mere om studiet her.

Støt HOVEDindsamlingen

ALT for mange familier ramt af psykisk sygdom får ikke den hjælp, de har behov for. Derfor er der mere end nogensinde brug for Bedre Psykiatri. Hjælp os til at hjælpe mere og flere - med alt fra rådgivning og samtalegrupper til kampen for bedre behandling og vilkår til mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende.