Skip to content

tilbage til Nyheder

Ni ud af ti psykisk syge på bosteder har ubehandlede symptomer på fysisk sygdom

Nyt forskningsprojekt viser, at hele 92 procent af beboerne på bosteder for psykisk syge går med uopdagede fysiske sygdomme som kræft og diabetes.

10. december 2018

Langt størstedelen af beboerne på bosteder for psykisk syge har tegn på fysiske sygdomme, som er oversete eller ikke behandlede. Den ulige behandling af mennesker med alvorlige psykiske sygdomme i sundhedssystemet koster levetid. 

Det mener læge Niels Rokkjær, der gennem fire år har undersøgt det fysiske helbred hos personer med psykiske sygdomme på bosteder. Forskningsprojektet konkluderer, at 92 procent af de undersøgte havde behandlingskrævende symptomer og fysiske sygdomme. 

Hos de 74 undersøgte patienter fandt lægen 113 fysiske sygdomme, hvoraf 11 var potentielt livstruende. Ni af de undersøgte døde af sygdomme, som ifølge Niels Rokkjær kunne have været behandlet tidligere. 

Landsformand i Bedre Psykiatri Knud Aarup opfordrer bostederne til at sikre, at personalet har viden om fysiske sygdomme og samtidig inddrager de pårørende til mennesker med psykiske sygdomme i langt højere grad. Pårørende holder ofte øje med, om den psykisk syge får symptomer eller oplever forandringer – også fysisk. 

Mennesker med psykiske sygdomme lever mellem 15-20 år kortere end andre danskere, og 60% skyldes somatiske sygdomme, mens 40% skyldes ulykker eller selvmord. 

  • Læs artiklen her