Det kan være udfordrende at tage en gymnasial uddannelse, hvis man har en psykisk sygdom eller en udviklingsforstyrrelse. Mange har særlige behov, som kan være svære at få opfyldt i en almindelig klasse. Heldigvis udbyder flere HF-kurser uddannelsesforløb for unge med behov for særlig støtte. Forløbene kan hjælpe, hvis man har en diagnose eller psykiske udfordringer.
Længden af uddannelsen kan variere fra to til tre år afhængig af skolen.
Eksempler på særlige hensyn
Nedenstående er eksempler. Forløbene og mulighederne kan variere fra skole til skole.
- Færre ugentlige undervisningstimer
- En fast klasse med andre studiekammerater, der også har særlig behov for støtte
- En tilknyttet studievejleder, som blandt andet kan hjælpe den studerende med at søge om specialpædagogisk støtte
- Adgang til specialpædagogisk støtte (SPS). Her kan man for eksempel få hjælpemidler eller andre former for støttemuligheder.
- Et fast lærerteam, som har særlig erfaring og kendskab til unge med diagnoser under uddannelse
- Mentor som for eksempel hjælper eleven med at få struktur på noterne eller kommer ind i en god hverdagsrutine
- Hensyn til individuelle behov
- Mulighed for onlineundervisning
- Afskærmede pladser i klasseværelset
Optagelse, adgangskrav og dokumentation af psykiatrisk diagnose
Det er vigtigt at undersøge den enkelte skoles procedure for optagelse, adgangskrav og dokumentation af den psykiatriske diagnose, da det varierer fra sted til sted.
På nogle skoler skal man søge optagelse gennem optagelse.dk, imens man på andre skoler skal man udfylde et ansøgningsskema og til optagelsessamtale, hvor der bliver foretaget en individuel vurdering.
Kravet om dokumentation for en psykiatrisk diagnose varierer også fra sted til sted. Nogle skoler kræver en lægeerklæring, imens andre kræver anden form for dokumentation af diagnosen.
Der er forskellige adgangskrav alt efter, hvor man søger om optagelse. Hvis man er over 18 år, er det muligt at søge om SU, når man går på HF+/HF på særlige vilkår.