Selvmordstanker hos den, du er pårørende til, er noget af det allermest smertefulde, man kan opleve. Ved siden af sorgen og fortvivlelsen skaber selvmordstankerne et hav af bekymringer, som er svære at håndtere. Hvor alvorligt mener personen det? Kan jeg gøre noget for at forhindre selvmordet? Skal jeg tale med personen om selvmordstankerne? Og hvor får vi hjælp?
Husk på, at de fleste mennesker med selvmordstanker, faktisk ikke ønsker at dø. De ønsker at få hjælp og at få det bedre.
Tal om selvmordstankerne – hvis du kan samle mod til det
Det er en myte, at det er farligt at tale med mennesker om deres selvmordstanker. Men selvmordstanker er et hårdt emne at tale om – særligt når det handler om ens nærmeste. Derfor er det ikke sikkert, at samtalen er en god løsning for dig. Hvis det er for svært, så giv i stedet din bekymring videre til de professionelle.
Hvis du magter at tale med den, du er pårørende til, om selvmordstankerne, kan det dog være en god idé. Ved at fortælle om din bekymring, viser du omsorg og får mulighed for at hjælpe – og du viser, at personen hos dig har et trygt sted, hvor han eller hun kan dele sine tanker. Her får du nogle råd om, hvordan du kan gribe samtalen an.
Forbered dig inden
Det kan kræve overvindelse at åbne op for samtalen. Og det kan være en god idé at øve sig for at finde den bedste formulering til at beskrive din bekymring. Giv derfor dig selv tid til at forberede dig. Sig gerne sætningen højt for dig selv, så ordene ikke føles så fremmede, når du har samlet mod til at tale med din kære.
Undersøg, hvor planlagt selvmordet er
Brug samtalen til at spore dig ind på, hvor alvorlige selvmordstankerne er. Spørg gerne så meget ind til tankerne, at du finder ud af, om personen har en konkret plan og metode. Spørg fx: Handler dine tanker også om, hvordan du vil gøre det?
Som tommelfingerregel gælder, at jo mere personen har planlagt selvmord, jo mere alvorlig er situationen.
Find ud af, om personen har:
- planlagt, hvordan selvmordet skal ske
- forberedt selvmordet. Fx skrevet et afskedsbrev
- adgang til selvmordsremedier
- lagt en dato eller tidspunkt for selvmordet
Hvis samtalen vækker bekymringer, så fortæl det videre til de professionelle.
I tvivl?
Hvis du ikke er sikker på, om personen har selvmordstanker eller ej, så spørg ind.
Spørg fx, om personen har mod på livet, og følg op ved at fortælle om dine bekymringer. Sig eventuelt, at du har lagt mærke til, at personen ikke ser ud til at have det godt, og at du er bekymret for, om han eller hun kunne have selvmordstanker. Følg op på svarene og spor dig på den måde ind.
Få en professionel vurdering
Når du oplever, at den, du holder af, har selvmordstanker, kan det være en god idé at få det professionelle behandlingssystem til at vurdere situationens alvor. De kan sige, om der er behov for hjælp her og nu, eller om du fx lige skal afvente udviklingen.
Hvis det er udenfor den praktiserende læges åbningstid, kan I kontakte lægevagten. Personalet på den psykiatriske akutmodtagelse kan også hjælpe med at vurdere situationen. Afdelingen har åbent døgnet rundt. Hvis personen er i behandling, er det desuden en god idé at kontakte behandlingsstedet og informere dem om, at tilstanden er forværret.
Har du brug for nogle konkrete råd til, hvordan du som pårørende støtter din kære? Så læs med her, hvor Elene Fleischer, der er ekspert inden for selvmordsforebyggelse, giver råd til din pårørendesituation.