Skip to content

Rekruttering af frivillige

Mange lokalafdelinger vil gerne være flere frivillige, så der er flere hænder til at løfte opgaverne. Men hvordan griber man det an? Og hvad skal de nye frivillige lave? Vi har her samlet nogle gode tips til, hvad der er vigtigt, og hvordan man kan gå til det.

Vær opmærksom på, at det først og fremmest er den personlige opfordring, der virker! Vær derfor altid opmærksom på, om der kunne være nogle potentielle frivillige blandt dem, I møder – i samtalegrupper, til foredrag, pårørendecaféer, på bytorvet eller andre steder.

Afklaring af jeres behov og forventninger

Det allervigtigste overhovedet er, at I i bestyrelsen tager en god samtale om, hvorvidt I overhovedet har behov for, lyst til og overskud til at få nye frivillige. Alt for ofte sker der det, at man faktisk ikke er helt klar til at få nye ind, og så bliver det ikke en særlig god oplevelse både for den nye frivillige og for resten af bestyrelsen.

Start derfor med en snak ud fra følgende spørgsmål:

  • Hvorfor vil vi gerne være flere?
    Er det for at få løst konkrete opgaver eller for at få ny energi ind i bestyrelsen?
  • Hvilke opgaver skal vi have løst?
    Er det alle dem, vi ikke selv gider, eller dem, vi ikke selv er så gode til?
  • Har vi brug for særlige kompetencer?
    Hvad kræver opgaven og hvilke kompetencer mangler vi i bestyrelsen?
  • Hvad kan vi tilbyde en ny frivillig?
    Hvad er jeres egen motivation for at være med – måske gælder det også en ny frivillig?
  • Er vi klar til at tage imod en ny frivillig?
    Hvem er ansvarlig for at byde velkommen, og hvordan gør vi det? (se under velkomst)

I kunne også starte med at spørge jer selv, hvad jeres behov egentlig er? Måske er det slet ikke nye frivillige, der er svaret på jeres behov? Kontakt meget gerne organisationskonsulenten, hvis I vil have hjælp til at tage snakken i bestyrelsen.

Rekrutteringsplan

Gennem snakken i bestyrelsen gør I det tydeligt for jer selv, hvem og hvad det er, I søger – og dermed får I også svarene på, hvordan I bedst går til det.

Har I brug for én, der kan løse en specifik opgave, så beskriv opgaven og formålet med den, hvordan den løses og hvor mange timer, der skal bruges. Kræver det fysisk tilstedeværelse eller kan det gøres hjemmefra? Beskriv hvem der kan løse den type opgave: Hvilke erfaringer og kompetencer leder I efter hos den nye frivillig? Og hvordan vil I sikre, at den nye frivillige får succes? Hvem tilbyder hjælp og sparring, og hvordan byder vi indenfor i fællesskabet. Beslut jer derefter for, hvilke kanaler I vil bruge: Frivilligjob.dk, Facebook, mail til medlemmer, print til ophængning/uddeling. Og skriv så stillingsopslaget – se herunder.

Har I brug for ny inspiration og nye kræfter i lokalafdelingen, så overvej, om ikke det kunne være en idé at invitere medlemmer og andre pårørende til en hyggelig aften, hvor I kan fortælle om, hvem I er, hvad I laver og samtidig lægge op til, at man selv kan byde ind med idéer, hvis man gerne vil bidrage. Vi har gode erfaringer med, at det engagerer folk at blive inviteret indenfor og selv være med til at definere, hvad man gerne vil være med til at lave. Kontakt organisationskonsulenten for at høre mere.

Sørg for at der er én i bestyrelsen, som har ansvaret for at tage godt imod nye interesserede.

Skriv et stillingsopslag

Lav et stillingsopslag for den frivillige, I søger. Det vigtigste for opslaget er:

  1. Overskriften er konkret og forståelig
  2. Det er tydeligt, hvad man skal som frivillig
  3. Det er nemt at forstå den forandring, man som frivillig er med til at skabe
  4. Det er nemt at tage det første skridt til at blive frivillig
  5. Det er tydeligt at se, hvad man som frivillig får ud af at engagere sig

Tag evt. udgangspunkt i et af nedenstående stillingsopslag og ret det til, så det passer til jer:

Gør det let at være nysgerrig, uden at man behøver at være bundet. Læg op til en uforpligtende samtale, hvor man kan høre mere – eller invitér til det næste møde i bestyrelsen eller pårørendecafé.

Tag godt imod den nye frivillige

Når en potentiel frivillig henvender sig – uanset om det er uopfordret eller som svar på et stillingsopslag, så svar med det samme!

  • Tag hurtigt kontakt og hør nærmere om motivation og interesse. Mød den nye med nysgerrighed og spørg ind. Herefter kan I fortælle kort om, hvad lokalafdelingen kan tilbyde, jeres arbejde og mulige opgaver.
  • Invitér til et første møde – enten alene eller sammen med resten af bestyrelsen, hvor I kan fortælle mere om jeres arbejde og lære hinanden bedre at kende – og ikke mindst få lavet en forventningsafstemning. Vi har lavet en liste med gode spørgsmål, som I kan tage udgangspunkt i (link følger)
  • Kom godt i gang. Det er vigtigt, at man som ny får nogle opgaver, som man kan løse, og at man ikke føler, at man står alene. Giv en konkret opgave i overensstemmelse med ønsker og interesse, og sørg for, at der er én i bestyrelsen, som har det primære ansvar for at sparre og hjælpe og sikre sig, at den nye føler sig velkommen.
  • Følg op løbende og sørg for et godt socialt fællesskab med både anerkendelse og medbestemmelse. Hold gerne en egentlig samtale med den nye efter et stykke tid, hvor du spørger ind til, hvordan det går.
  • Giv besked til sekretariatet om den nye frivillige, så den nye får Frivillignyhedsbrevet, bliver inviteret til kommende intromøde for nye og inviteret ind i Facebook-gruppen “Frivillige på tværs” og kan tilmelde sig kurser og andet.