Skip to content

Start en Pårørendecafé

En pårørendecafe er et uformelt mødested for pårørende, hvor man mødes ca. en gang om måneden. Her kan man komme og snakke med andre pårørende om de udfordringer, man har i hverdagen. Man kan enten indlede med et oplæg om et bestemt tema, og derpå har man en snak med udgangspunkt i dette tema, eller man kan have en café uden tema, hvor man blot taler om de ting, som de fremmødte har brug for at tale om.

Pårørendecafé med oplæg er som udgangspunkt lidt mere omfattende at arrangere, da man skal have fat i en oplægsholder. Desuden er der mindre tid til samtale blandt deltagerne om deres egne oplevelser. Til gengæld vil det ofte være lettere at få folk til at komme, fordi man har lyst til at få den viden eller inspiration, som oplægget giver. Sådan gør man fx i lokalafdelingen i Silkeborg. Temaerne og oplægsholdere er planlagt fra starten, så pårørende ved, hvad de kan forvente hver måned.
Se evt. Bedre Psykiatri Silkeborgs Facebookside for inspiration.

Pårørendecafé uden oplæg er lettere at gå til, men mange oplever også, at det kan være svært at lokke folk til at komme. Ofte fordi folk ikke rigtig ved, hvad en pårørendecafé er for noget – og de færreste har lyst til at dukke op til noget, de ikke aner, hvad er. Her er det særligt vigtigt, at man tydeligt forklarer, hvordan det foregår, og hvad man kan få ud af at være med. Sådan gør man fx. i lokalafdelingen i Egedal, hvor der ofte kommer omkring 15 pårørende til deres caféer.
Se evt. Bedre Psykiatri Egedals Facebookside for inspiration.

Din rolle som frivillig er i begge tilfælde at facilitere mødet. I kan give gode råd og vejledning til de pårørende baseret på jeres egne erfaringer, men vær opmærksom på, at I ikke er rådgivere, og at caféen ikke må blive en samtalegruppe.

Der er også andre måder at lave en pårørendecafé. I lokalafdelingen i Tønder/Aabenraa afholder de fx pårørendecafé et sted, hvor der i det tilstødende lokale er en medarbejder fra kommunen. De har lavet en samarbejdsaftale, sådan at de frivillige kan henvise de pårørende til medarbejderen fra kommunen, hvor de kan komme ind og aftale en tid med det samme.  

Vi holder løbende kurser i facilitering, hvor du kan få redskaber og inspiration til din rolle som vært for en pårørendecafé.
Se vores oversigt over kurser og møder her.