Skip to content

tilbage til Nyheder

Valgkampen og den spændende ventetid

Valgkampen er slut, og det har været en tæt én af slagsen. Nu er ventetiden startet, hvor den nye regering skal dannes, og den nyligt landede psykiatriplan skal ud og leve i praksis. Jane Alrø, generalsekretær i Bedre Psykiatri ser her tilbage på den travle tid op til valget.

7. november 2022

Jane Christiansborg tv2 news debat

Aldrig før har psykiatrien fyldt så meget. Og aldrig før har så mange politikere og journalister været så lydhøre overfor oplevelser og forslag fra Bedre Psykiatris medlemmer og frivillige. Jeg har selv ligget i fast rutefart mellem DR, TV2 og diverse politikermøder. Lokalt har vores afdelinger knoklet for at holde kandidaternes fokus og fortælle dem om deres oplevelser. I weekenden kulminerede det med en fantastisk valgdebat i Svendborg med over 100 af vores engagerede frivillige, et stærkt politikerpanel og dækning på TV2 News.

Det er kommet bag på mig, at psykiatrien har fyldt så meget i valget. Jeg troede, at psykiatriplanen, som blev vedtaget i sidste øjeblik inden valgudskrivelsen, ville lægge en dæmper på mediernes og politikernes interesse for området.

Men det gjorde den heldigvis ikke! Det er der flere grunde til. For det første er det nok fordi, ingen af partierne for alvor synes at være tilfredse med den aftale, de har indgået. Selv er jeg glad for, at der kom en aftale, og at vi nu er i gang. Og så er jeg glad og stolt over, at det er lykkedes Bedre Psykiatri at sætte så tydelige pårørendeaftryk i aftalen. Men derudover – ja, det kunne være bedre.

For det andet har det betydet meget, at medierne har bragt så gruopvækkende historier om psykiatrien.

Særligt tre historier har gjort indtryk på mig

Tragedien i Fields bragte for første gang psykiatriens afgrundsdybe krise helt op i toppen af mediernes dagsorden. Med skuddene og de forfærdelige dødsfald stod det fra det ene øjeblik til det andet smerteligt klart for ALLE – inklusiv politikerne, at det ikke kan fortsætte sådan her.

Børnene har også fyldt meget. Man kan diskutere om politikerne og medierne helt forstår at skelne mellem det meget store antal børn, som har det svært, og det mindre antal dybt forpinte, alvorligt syge børn og unge, der bliver svigtet og kastet hjælpeløst rundt i den ødelagte psykiatri. Men det er hævet over al tvivl, at børne-ungepsykiatrien er gået i stykker, når børn skal vente i over et halvt år på at blive udredt. Det KAN vi ikke leve med.

I valgkampens sidste uge kom den historie, som har gjort størst indtryk på mig. Den handlede om Jonas, som var blevet udskrevet, selvom han var meget syg. Nu sad hjemme hos sin mor og oplevede, at han var omgivet af døde mennesker, som forsøgte at få ham til at grusomme ting. Det er ikke til at bære, at en så forpint en ung mand ikke kan få hjælp. Og det er næsten ikke til at holde ud at tænke på, hvor forfærdeligt det må være for hans stakkels forældre, at opleve deres elskede søn så ked af det og så bange.

Når alt kommer til alt

Når alt kommer til alt, er den vigtigste grund til, at psykiatrien har fyldt så meget, at så mange så klart har sat foden ned og sagt, at nu går det ikke længere. Jeg er dybt imponeret og uendelig taknemmelig over alle de frivillige i Bedre Psykiatri og andre organisationer. Trods de umulige vilkår, de lever under, stiller de sig alligevel frem og tager kampen for bedre hjælp og støtte til mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende.

Ja, psykiatrien er udsultet efter mange års svigt. Og ja, store ord om psykiatriplaner er før blev til små budgetter og brudte løfter. Men når vi har så modige og engagerede mennesker på vores hold, er jeg ikke i tvivl om, at det til sidst vil lykkes at vende udviklingen, så flere mennesker med psykisk sygdom og pårørende får den hjælp og støtte, de har brug for.

Tak for indsatsen.

Jane, generalsekretær i Bedre Psykiatri