Hvad er SPS?
SPS er en hjælp til mennesker med en psykiatrisk diagnose, som ønsker at tage en uddannelse. Med SPS får man hjælp til at tage en uddannelse og løse de udfordringer, man kan støde på undervejs, som er relateret til uddannelsen. SPS indbefatter altså hverken terapi eller behandling.
Din kære kan få tildelt en SPS-vejleder, og sammen kan de finde ud af, hvilken form for støtte han eller hun har brug for. De forskellige muligheder for støtte vil variere på de forskellige uddannelsesinstitutioner. SPS-vejlederen hjælper med at tilpasse og få tildelt den hjælp, din kære har behov for. Man kan få forskellige typer af hjælp gennem SPS alt efter, hvad ens behov er, da det er individuelt, hvilken støtte man har brug for.
De typiske former for støtte er en studiementor eller en faglig støttelærer. En studiementor er en anden studerende eller elev, som man mødes med for at få hjælp til studiet. En faglig støttelærer er en ansat på din kæres uddannelsessted. De kan hjælpe din kære med at strukturere sin hverdag med læsning, at håndtere presset op til eksamen eller til de sociale ting som fx aftaler med studiegruppen.
Hvem kan få det?
Mennesker med psykisk sygdom og udviklingsforstyrrelse kan modtage SPS. Man skal have stillet diagnosen, for at kunne modtage støtten.
Diagnoserne kan fx være:
- Skizofreni eller bipolar lidelse
- Personlighedsforstyrrelse
- Depression eller angstlidelser
- Spiseforstyrrelse
- Udviklingsforstyrrelser som autisme og ADHD
- OCD
SPS kan både benyttes både på ungdomsuddannelser samt på korte, mellemlange og lange videregående uddannelser.
Følgende uddannelser er omfattet af SPS:
- Frie grundskoler
- Frie kostskoler
- Erhvervsuddannelser
- Gymnasiale uddannelser
- Videregående uddannelser
- Forberedende grunduddannelse (FGU)
- Voksen- og efteruddannelser (avu, FVU, OBU, AMU, TAMU)
Hvordan søger man om støtte ved SPS?
Det er muligt at søge SPS, så snart man er optaget på uddannelsen. Det første din kære skal gøre, er at kontakte SPS-vejlederen på hans eller hendes uddannelsessted. Hvis I ikke ved, hvem der er SPS-vejleder på uddannelsesstedet, kan I altid kontakte studievejledningen. For at søge SPS skal din kære have dokumentation på hans eller hendes diagnose eller udviklingsforstyrrelse. Det kan for eksempel være dokumentation fra lægen eller fra sygehuset, som beskriver diagnosen og din kæres vanskeligheder. SPS-vejlederen laver herefter en ansøgning, som sendes videre til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Det er dem, som afgør, om din kære får bevilget støtten. Din kære får svar på ansøgningen i e-Boks. Hvis støtten er bevilget, kan din kære nu komme i gang med at modtage den. Det er vigtigt, at din kære søger så tidligt som muligt, da der kan være ventetid på bevillingen. Støtten skal genbevilges hvert halve år, hvilket SPS-vejlederen står for.
Hvad gør man, hvis man får afslag?
Langt de fleste får tildelt støtten, men hvis din kære skulle være så uheldig at få afslag, er det altid muligt at søge igen. Derudover er det også muligt at klage over afgørelsen og få taget den op til revision hos Styrelsen. Nogle gange kan afslaget skyldes, at uddannelsesinstitutionen tilbyder andre former for hjælp, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet finder tilstrækkelig.