Skip to content

tilbage til Nyheder

Gode råd om svære og skamfulde følelser

Er det min skyld, at han er blevet syg? Kunne vi have gjort noget mere? Hvordan ville mit liv være, hvis han aldrig var blevet født? Når den, man elsker, bliver alvorligt syg, bliver man indimellem overvældet af skyld, sorg og skamfyldte følelser. Her er seks råd til, hvordan du kan rumme og tale om dine svære følelser.

2. februar 2022

1. Dine følelser er normale

Når det ser allermørkest ud, og du tænker, at dit liv ville være lettere, hvis den, du elsker, ikke var her mere eller aldrig var blevet født, så husk at det er helt normalt at føle sådan. Utallige pårørende fortæller om den slags følelser i Bedre Psykiatris rådgivning, og mange tror, at de er helt alene om de skamfulde følelser. Det er de ikke, og det er du ikke. Det er hårdt at bære rundt på de følelser oven i alt det andet, du oplever, så prøv at hjælpe dig selv ved at give slip på selvbebrejdelsen.

2. Tal om det

Hvorfor skulle jeg dog tale om det? Hvad skulle det hjælpe? Det ændrer jo ikke noget. Sådan kan vi alle sammen have det, når noget er svært. Men husk: Det hjælper næsten altid at give følelserne luft og sætte ord på – også når følelserne er tunge eller skamfulde. Når tankerne og de smertelige følelser bliver formuleret højt, skifter de ofte karakter og bliver til noget, man kan forstå og håndtere.

3. Find den rigtige at tale med

Det kan være svært at finde den rigtige anledning eller indgang til at tale fortroligt. Så hvis der er én, du gerne vil åbne op overfor, spørg gerne direkte, om han eller hun vil tale med dig om noget svært og alvorligt, og aftal evt. et tidspunkt for, hvornår I skal tale sammen. Overvej også, om der er mere end én person, du kan tale med om de svære tanker og følelser. Det kan være med til at mindske risikoen for, at relationerne til dine nærmeste bliver overbelastet.

4. Tal med en psykolog

Vi har ikke alle sammen en oplagt fortrolig at tale med om svære følelser. Hvis der ikke er nogen omkring dig, som du kan eller vil tale med, kan du overveje en psykolog. Du kan enten selv betale eller tale med din læge om muligheden for at få en henvisning. Det er der mulighed for for pårørende til én med alvorlig psykisk sygdom. Med henvisning skal du kun betale 40 pct. af prisen for psykologen. Til gengæld er der ofte ventetid på lægehenvist psykologhjælp.

5. Deltag i Bedre Psykiatris samtalegrupper

Det kan være en stor hjælp at tale med andre pårørende, som forstår og genkender dine følelser og dit udgangspunkt. Bedre Psykiatri holder samtalegrupper rundt om i landet, hvor det er muligt at tale åbent med andre pårørende til mennesker med psykisk sygdom. Kontakt din lokalafdeling og hør om mulighederne. Find din lokalafdeling her.

6. Giv dig selv fri

Ja, du er pårørende, men du er også meget andet. Husk det og prøv, om du kan få lidt fri fra bekymringerne en gang imellem – selvom det er svært. Det er ok at nyde en smuk solskinsdag, en film eller en samtale, som handler om noget helt andet end at den, du elsker, er i alvorlig krise. Det gør dig ikke til et dårligt menneske, at du indimellem holder fri fra dit ansvar og dine bekymringer. Tværtimod bliver du bedre til at håndtere dit ansvar og støtte den syge, hvis du indimellem har mulighed for at lade batterierne op.