Bliv inddraget i behandlingen
Byd dig til
Jo mere synlig og opsøgende du er, jo større er chancen for, at du blive hørt og inddraget. Regn ikke med, at personalet kommer til dig. Vis, at du er interesseret. Fortæl, at du har vigtig viden og erfaringer, som behandlerne skal tage med i deres overvejelser.
Lad ikke tavshedspligt slå dig ud
Manglende samtykke gør det sværere men ikke umuligt at blive inddraget. Bed om generel information, og husk, at den syge kan skifte mening. Både du og personalet kan blive ved med at motivere den syge. Læs mere om tavshedspligten
Spørg
Dine spørgsmål gør dig klogere og hjælper den syge. Spørg så konkret som muligt. Skriv spørgsmålene ned, så du husker dem. Lav aftaler med personalet om, hvornår du kan stille dine spørgsmål. Spørg til du forstår. Vend tilbage til de samme spørgsmål nogle uger senere, hvis du får brug for det.
Undersøg dine muligheder for hjælp
Forskellige sygehuse, kommuner og behandlere har forskellige tilbud til pårørende. Fx mentorer, koordinatorer, kurser, samtalegrupper osv. Brug gerne din lokale afdeling af Bedre Psykiatri – de kender mulighederne tæt på dig. Find din afdeling
Stil krav og indgå i forhandling
Vær bestemt om dine ønsker og tillad dig selv at stille krav. Men undgå konflikt. Gå i stedet i forhandling om dine krav. Personalet vil gerne hjælpe dig og den syge bedst muligt, og de har også gavn af dine forslag til alternative løsninger og kompromiser.
Bevar den gode tone
Prøv altid at bevare en god tone overfor personalet. Hvis du bliver vred, ked af det eller frustreret, så giv udtryk for dine følelser og fortæl, hvorfor du har det sådan.
Husk din rolle
Pas på med at tage for meget ansvar for behandlingen – fx medicin eller spisning. Det kan gå udover din vigtige rolle som pårørende.