Skip to content

Podcast om at være forælder til en med psykisk sygdom

I Bedre Psykiatris podcast giver Cecilie Sørensen, Cand.mag i psykologi og rådgiver i Bedre Psykiatri, og Dorthe Stieper, forældrementor, gode råd til dig, der er forælder til et barn med psykisk sygdom.


Rådgiver Cecilie Sørensens råd

Læg ansvaret det rette sted

Forældre til børn med psykisk sygdom har ofte ansvar for rigtig mange forskellige områder. Pludselig er du både sagsbehandler, sygeplejerske og mor på samme tid. Spørg i psykiatrien, hvilke opgaver, du skal stå for, og hvilke der hører til andre steder, så alt ansvaret ikke ligger på dine skuldre.

Rådgiver
Cecilie Sørensen
Bliv aflastet

Presset er stort, og opgaverne er mange, når dit barn har en psykisk sygdom. Pas på du ikke bliver slidt op! Undersøg om familiemedlemmer eller andre i din omgangskreds kan hjælpe til med nogle af de øvrige gøremål i hverdagen.

Hold kontakt med skolen

Mange børn med psykisk sygdom får skolevægring. Selvom dit barn ikke kommer afsted, er det vigtigt at beholde tilknytningen til skolen. Både for barnets faglige og sociale udvikling. Hold kontakten med skolen i de lange fraværsperioder, uanset om det handler om at lave lidt lektier eller at mødes med klassekammeraterne online. Så bliver det også nemmere, når barnet vender tilbage igen.

Skift fokus

Bekymringerne kan godt komme til at fylde for meget. Prøv derfor en gang imellem at skifte fokus til nogle af de gode ting i livet. Spil et spil eller gå en tur i skoven. Man kan godt få dårlig samvittighed af at fokusere på andre ting, men de små lufthuller gør det nemmere at være der for barnet, når det gælder. Desuden har det positiv effekt på barnet at se dig smile og være glad.

Forældrementor Dorthe Stiepers råd

Forældrementor
Dorthe Stieper
Vær insisterende

Af og til oplever forældre desværre, at deres barn bliver afvist i psykiatrien, selvom der er hårdt brug for behandling. Tag ikke nej for et nej – og insister på at få hjælp. Nogle gange er det en god idé at involvere barnets praktiserende læge, som så kan bane vejen for en indlæggelse.

Søg råd hos andre pårørende

Der er mange forskellige tilbud til børn og unge med psykisk sygdom. Og nogle gange er det en jungle at finde rundt i – også for kommunens socialrådgivere. Det kan derfor være værdifuldt at tale med andre forældre, som har stået i samme situation og kan dele sine erfaringer med forskellige tilbud. Søg eventuelt gode råd i pårørendegrupper på Facebook.

Skolevægring? Undersøg mulighederne

Det er hårdt, når ens barn ikke vil i skole. Og selvfølgelig vil man altid ønske, at det ændrer dig. Men nogle gange er barnet simpelthen bare ikke raskt nok til at komme tilbage til det almindelige skolesystem med det samme. Derfor kan der være behov for først at være et sted, som også tænker på behandling. Undersøg mulighederne på nettet, kommunen eller hos andre pårørende.

Læs mere

Dine rettigheder som pårørende

Kontakt Bedre Psykiatris rådgivning

Læs Bedre Psykiatris guide med gode råd til forældre