Hvis dit barns skoleleder vurderer, at skolens rammer ikke er tilstrækkelige til at imødekomme dit barns behov, kan skolelederen indstille dit barn til et specialtilbud. Det kan være en specialklasse på en anden folkeskole eller en klasse på en specialskole. Det er kommunen, der på baggrund af skolelederens indstilling, træffer beslutningen om, hvilket specialtilbud dit barn skal tilbydes. Beslutningsprocessen varierer fra kommune til kommune. Det vil typisk være et visitationsudvalg sammensat af repræsentanter fra skolerne, specialtilbuddene, PPR og den kommunale forvaltning, som træffer beslutningen.
Du og dit barn har ret til at blive taget med på råd både i forhold til tilbuddets indhold og til tilbuddets placering. Så hvis du har ønske om et bestemt specialtilbud enten i kommunen eller i en anden kommune, kan du bede om det. Det er dog ikke sikkert, at kommunen vil opfylde dit ønske.
Det varierer meget fra kommune til kommune, hvilke specialtilbud, der er tilgængelige. Mange skoler har specialklasser, men mange kommuner har organiseret deres specialklasser, så de hver især har specifikke målgrupper. Så hvis dit barn fx bliver visiteret til et specialtilbud målrettet børn med autisme, er det ikke sikkert, at det specialtilbud findes på dit barns nuværende skole.
Må kommunen vælge efter pris?
Kommunen må gerne inddrage økonomiske overvejelser i deres valg af tilbud. Men det væsentlige kriterie skal være, om tilbuddet opfylder barnets behov. Hvis to tilbud efter kommunens vurdering begge opfylder barnets behov, må de gerne vælge det billigste af de to.
Det frie skolevalg
Du har som forælder ret til selv at vælge, hvor dit barn skal gå i skole. Så du kan bede om, at dit barn bliver optaget på en anden skole, end kommunen har henvist til. Også når dit barn er visiteret til specialundervisning. Men i praksis er valget som regel begrænset. For den skole, du ønsker, at dit barn skal gå på, skal have et tilbud, der svarer til det tilbud, som kommunen har henvist til. Så hvis du beder om, at dit barn bliver flyttet til en skole med et mere vidtgående (og derfor dyrere) tilbud, kan kommunen afvise det. Ikke fordi det er dyrere, men fordi det er mere vidtgående. Skolen skal i øvrigt have plads til dit barn. Så du kan også opleve, at dit ønske bliver afvist af skolelederen på den ønskede skole.
Skal man kæmpe for et specialtilbud?
Mange tror, at specialundervisning eller specialskole vil kunne give deres barn bedre hjælp end den almindelige skole. Og mange kæmper derfor for, at deres barn skal komme på specialskole, fordi de tror, at barnet her vil få mere opmærksomhed og mere specialiseret undervisning. Sådan kan man især have det, hvis man oplever, at skolen ikke kan eller vil give barnet den hjælp, han eller hun har brug for.
Desværre er det ikke altid rigtigt, at specialskoler er bedre. Specialtilbud er godt for nogle, men langt fra alle. Man kan have forskellige holdninger både politisk og fagligt. Men det er et faktum, at det for nogle børn med diagnoser eller sociale problemer er bedre at blive i almenskolen.
Inden du kaster alle dine kræfter ind i kampen for at få dit barn på specialskole, kan det derfor være en god idé at prøve at spørge til eller undersøge, hvilke tilbud der evt. kunne komme på tale eller som din kommune normalt henviser til. Nogle vil i den forbindelse opleve, at de specialtilbud, som evt. kunne komme på tale, ikke er det, de forestillede sig.