Mange pårørende ringer i denne tid til Bedre Psykiatris rådgivning, fordi de er bekymrede for den syges trivsel. Ofte er de i løbet af sommeren blevet opmærksomme på ting, de ikke var opmærksomme på før. Og det kan føre til bekymringer, som både er skræmmende og svære at forholde sig til.
Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen giver derfor nogle råd til, hvordan du bedst håndterer bekymringerne.
Tal med familie og venner
”Hvis du gerne vil have andres perspektiv på den syges tilstand, kan det være en god idé at spørge din familie og dine venner. Måske har de også lagt mærke til de ting, som bekymrer dig. På den måde kan I sparre, og du kan spore dig ind på omfanget af problemet og årsagen til bekymringerne.”
Spørg ind
”Vær ikke bange for at tale med den syge om dine bekymringer. Spørg hvordan vedkommende har det. Har han eller hun brug for din hjælp? Hvad kan du gøre for at hjælpe? Og hvad tænker vedkommende om din bekymring? Ved at tage snakken får du mulighed for selv at handle, hvis den syge ønsker det. Og samtalen giver dig svar på, hvordan den syge selv mener, at han eller hun har det.”
Tag snakken – men vis hensyn
”Det er en god idé at tale med den syge om dine bekymringer, men vær opmærksom på, hvordan du går til samtalen. Husk, at sådan en samtale kan være sårbar for den, der har det svært. Lad være med at diagnosticere eller dømme. Hold dig i stedet til at tale om dine bekymringer og observationer, og husk, at det hele bunder i omsorg. Skub ikke på, hvis den syge er afvisende. Nogle gange skal idéen modnes og tankerne lande, før personen er klar til at tage imod din hjælp.”
Kontakt Bedre Psykiatris rådgivning
Hvis du har brug for yderligere sparring, er du meget velkommen til at kontakte Bedre Psykiatris rådgivning. Klik her for at se hvordan.