Skip to content

tilbage til Nyheder

Nyt undervisningstilbud for pårørende åbner i dag

De første forældre, ægtefæller, børn og andre pårørende til mennesker med psykisk sygdom får fra i dag grundig, tryg og fagligt solid hjælp til at håndtere de udfordringer, de møder som pårørende.

30. august 2023

Far kigger lyttende på sin kone

I dag begynder de første pårørende på et nyt forløb i Odense, der skal give dem råd og værktøjer til at håndtere sorgen, frustrationen og de uendeligt mange praktiske spørgsmål, der melder sig, når én man elsker, har en psykisk sygdom.

Kurset, som bliver gennemført i samarbejde med Region Syddanmarks psykiatri, er det første i en række forløb, som de kommende år bliver bredt ud til alle pårørende til mennesker med psykisk sygdom i Region Syddanmark og derefter i resten af landet.

Forløbene indeholder seks sessioner om egenomsorg, psykisk sygdom, hvordan man finder rundt i sundhedsvæsenet og kommunens tilbud og meget mere.

For Bedre Psykiatris generalsekretær, Jane Alrø Sørensen er de nye kurser en mangeårig drøm, der går i opfyldelse.

– Det er ekstremt belastende, når én man elsker, har en psykisk sygdom. Men støtte og undervisning hjælper. Det ved vi fra forskning og andre landes erfaringer. Derfor er jeg fantastisk glad for, at vi nu endelig kommer i gang med et tilbud, som kan blive et afgørende element i viften af tilbud til pårørende i mange år frem.

Charlotte Josefsen, der er sygehusdirektør for psykiatrien i Region Syddanmark, hilser det nye tilbud velkomment.

– At vi nu får mulighed for at kombinere vores behandleres specialiserede faglighed med Bedre Psykiatris store viden og engagement i deres medlemmers vilkår, hilser jeg velkomment. Det giver os nye muligheder for at henvise til et undervisningsforløb målrettet de pårørende.

Kurset, som åbner i dag, er det første af i alt 20 forløb, som i de kommende fire år bliver rullet ud i fire byer i Region Syddanmark. Fra 2024 åbner kurserne i resten af landet. Kurserne i Region Syd er finansieret af Sundhedsdonationer. I resten af landet kommer pengene fra den psykiatriplan, der blev vedtaget i 2022.

Det er afgørende, at undervisningen har konkret effekt for deltagerne. Derfor vil undervisningen være standardiseret og tage udgangspunkt i den bedst tilgængelige faglige viden. Manualen er udviklet af Bedre Psykiatri med faglige input fra Region Syddanmarks psykiatri.

Læs mere om kurserne og tilmelding på Bedrepsykiatri.dk/kursus