Skip to content

Bedre Psykiatri Podcast

Her kan du finde og læse mere om de råd, du har hørt i Bedre Psykiatris podcasts om at være pårørende til én med psykisk sygdom.

1. Sæson

1. Sådan bliver du inddraget i den syges behandling

Når pårørende bliver inddraget, forbedres behandlingen af psykisk sygdom markant, og den syge bliver hurtigere rask. Alligevel oplever mange pårørende, at det er svært at blive inddraget. Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen og psykiater Louise Behrend Rasmussen giver gode råd om, hvad du kan gøre for at ikke at ende på sidelinjen.

2. Få bedre hjælp i kommunen

Mange pårørende har svært ved at finde rundt mellem kommunens mange afdelinger og tilbud. Og mange oplever, at de får mindre eller ringere hjælp end de selv eller den syge har brug for. Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen og socialrådgiver Inge Louv giver gode råd om, hvordan man lettest finder frem til den hjælp, man har brug for. 

3. Misbrug og psykisk sygdom – sådan kan du hjælpe

Misbrug forpester livet for mange med psykisk sygdom. Det ødelægger behandlingen og gør det ekstremt svært at være pårørende. Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen og misbrugsbehandler Kasper Sørensen giver gode råd om, hvordan du hjælper den syge med at få hjælp, hvorfor du ikke skal acceptere misbruget, og hvordan du selv undgår, at knække under presset.

4. Forælder til et barn med psykisk sygdom – sådan får du hjælp og passer på dig selv

At være forælder til et barn med psykisk sygdom sorgfuldt, kaotisk og skræmmende. Men der er flere ting, du kan gøre for at hjælp dit barn, dig selv og resten af familien. Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen og forældrementor Dorthe Stieper giver råd om, hvordan du finder frem til den rigtige hjælp, ikke tager et nej for et nej, holder kontakten med skolen, finder små åndehuller til dig selv og meget andet.


5. Pas på dit arbejde

Det er svært for mange pårørende at bevare jobbet, når psykisk sygdom gør hjemmefronten kaotisk. Og mange må gå ned i tid eller helt forlade arbejdsmarkedet. Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen og social- og handicapkonsulent Søren Møller Petersen giver gode råd til, hvordan du kan få arbejdslivet til at hænge sammen og bruge de rettigheder, du har, samtidig med at du passer på dig selv.

Hør blandt andet om, hvordan du laver konkrete aftaler med din chef, taler med dine kolleger og finder vej i dine rettigheder i kommunen.  

2. Sæson

6. Krise og kaos

Marianne mistede sig selv, da hendes 22-årige datter blev alvorligt psykisk syg. Hun gik i stykker, som hun siger. Hør hendes historie og få gode råd fra en af Bedre Psykiatris mest erfarne pårørenderådgivere. Hun fortæller blandt andet om, hvordan du kan få hverdagen til at hænge sammen og klare de kriser, der følger med at være tæt på en alvorligt psykisk syg. Find udsendelsen på Itunes, Spotify eller hvor du normalt hører podcasts. Eller brug linket nedenfor.

7. Medicin – bivirkninger og bekymringer

Psykiatrisk medicin hjælper mange kan også give alvorlige bivirkninger, og for mange pårørende giver det store bekymringer. For hvad kan og skal man gøre for at hjælpe den syge med sin medicin? Hvilke bivirkninger skal man holde særligt øje med? Hvad skal man gøre, og hvem skal man tale med, hvis man bliver bekymret? Det taler vi om i denne podcast. Anne, der mor til Alexander med skizofreni, fortæller om sin medicinskepsis og sine bekymringer om bivirkninger. Og Line Hansen, der er overlæge på Psykiatrisk center Amager giver gode råd om, hvordan man som pårørende kan hjælpe den syge med sin medicin. 

8. Hjælp den syge med arbejde og uddannelse

Mennesker med psykisk sygdom drømmer ligesom alle andre om at klare sig selv og have et aktivt liv med løn og gode fællesskaber. Men mange syge løber panden mod muren i jobcentret eller på uddannelsen, og mange ender med et liv på forsørgelse. Det er frustrerende og sorgfuldt at opleve som pårørende – ikke mindst, når man vil gøre alt for at hjælpe. Men hvilke rettigheder og muligheder har den syge ift. arbejde og uddannelse? Hvad gør man, når det ikke går, som man vil? Og hvad kan man som pårørende gøre for at hjælpe? Det er nogle af de spørgsmål, vi dykker ned i i denne podcast.

Mød Bettina, der har kæmpet for at få uddannelsesstøtte og dispensationsmuligheder til sin 26-årige datter Karoline, der har borderline. Og få gode råd fra Bea, der har været beskæftigelseskonsulent og nu forsker i recovery og inklusion.

9. Børn som pårørende

Børn med en forælder eller søskende med psykisk sygdom bliver tit ensomme og kede af det, og i værste fald risikerer de alvorlige psykiske problemer eller sygdom. Hvordan kan man som forældre sikre, at familiens raske børn trives og udvikler sig godt, selvom en af forældrene eller en søskende har psykisk sygdom? Og hvordan sikrer man, at sygdommen bliver noget, man taler om og håndterer i stedet for et tabu, der skaber utryghed, angst og dårlig samvittighed?

Mød Natasha Bach, der er vokset op med en far med skizofreni. Og få gode råd af Ingelise Nordenhof, der er familieterapeut, socialrådgiver og forfatter til flere bøger om børn i familier med alvorlig sygdom.

10. Ny i psykiatrien

Psykiatrien er et stort og uoverskueligt system, som kan være svært at finde rundt i for mange syge og pårørende. Hvordan hjælper man som pårørende den syge med at finde rundt og med at få den bedst mulige behandling? Hvad er mulighederne, når man ikke oplever at blive mødt, som man havde håbet? Og hvordan finder man hjælp til at finde vejen til et mere stabilt liv for én selv og den syge? Det kommer vi ind på i det sidste afsnit af 2. sæson af Bedre Psykiatris podcast. 

Mød Pernille Schmidt-Andersen, der er mor til døtre med psykisk sygdom og Louise B. Rasmussen, der er klinikchef og overlæge på Ballerup Psykiatrisk Center.

Støt HOVEDindsamlingen

ALT for mange familier ramt af psykisk sygdom får ikke den hjælp, de har behov for. Derfor er der mere end nogensinde brug for Bedre Psykiatri. Hjælp os til at hjælpe mere og flere - med alt fra rådgivning og samtalegrupper til kampen for bedre behandling og vilkår til mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende.