Skip to content

Bedre Psykiatri Podcast

Her kan du finde og læse mere om de råd, du har hørt i Bedre Psykiatris podcasts om at være pårørende til én med psykisk sygdom.

1. Sæson

1. Sådan bliver du inddraget i den syges behandling

Når pårørende bliver inddraget, forbedres behandlingen af psykisk sygdom markant, og den syge bliver hurtigere rask. Alligevel oplever mange pårørende, at det er svært at blive inddraget. Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen og psykiater Louise Behrend Rasmussen giver gode råd om, hvad du kan gøre for at ikke at ende på sidelinjen.

2. Få bedre hjælp i kommunen

Mange pårørende har svært ved at finde rundt mellem kommunens mange afdelinger og tilbud. Og mange oplever, at de får mindre eller ringere hjælp end de selv eller den syge har brug for. Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen og socialrådgiver Inge Louv giver gode råd om, hvordan man lettest finder frem til den hjælp, man har brug for. 

3. Misbrug og psykisk sygdom – sådan kan du hjælpe

Misbrug forpester livet for mange med psykisk sygdom. Det ødelægger behandlingen og gør det ekstremt svært at være pårørende. Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen og misbrugsbehandler Kasper Sørensen giver gode råd om, hvordan du hjælper den syge med at få hjælp, hvorfor du ikke skal acceptere misbruget, og hvordan du selv undgår, at knække under presset.

4. Forælder til et barn med psykisk sygdom – sådan får du hjælp og passer på dig selv

At være forælder til et barn med psykisk sygdom sorgfuldt, kaotisk og skræmmende. Men der er flere ting, du kan gøre for at hjælp dit barn, dig selv og resten af familien. Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen og forældrementor Dorthe Stieper giver råd om, hvordan du finder frem til den rigtige hjælp, ikke tager et nej for et nej, holder kontakten med skolen, finder små åndehuller til dig selv og meget andet.


5. Pas på dit arbejde

Det er svært for mange pårørende at bevare jobbet, når psykisk sygdom gør hjemmefronten kaotisk. Og mange må gå ned i tid eller helt forlade arbejdsmarkedet. Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen og social- og handicapkonsulent Søren Møller Petersen giver gode råd til, hvordan du kan få arbejdslivet til at hænge sammen og bruge de rettigheder, du har, samtidig med at du passer på dig selv.

Hør blandt andet om, hvordan du laver konkrete aftaler med din chef, taler med dine kolleger og finder vej i dine rettigheder i kommunen.  

2. Sæson

6. Krise og kaos

Marianne mistede sig selv, da hendes 22-årige datter blev alvorligt psykisk syg. Hun gik i stykker, som hun siger. Hør hendes historie og få gode råd fra en af Bedre Psykiatris mest erfarne pårørenderådgivere. Hun fortæller blandt andet om, hvordan du kan få hverdagen til at hænge sammen og klare de kriser, der følger med at være tæt på en alvorligt psykisk syg. Find udsendelsen på Itunes, Spotify eller hvor du normalt hører podcasts. Eller brug linket nedenfor.