Autisme kommer ofte til udtryk i forbindelse med livsfaseskift. Det vil sige perioder, hvor der sker større forandringer i en persons liv. For børn med autisme er det typisk i forbindelse med overgangen mellem forskellige faser i livet. Det kan f.eks. være fra børnehave til skole, at symptomerne kan blive mere tydelige.
Som pårørende kan man blive bekymret, når man ser et skifte i trivslen hos sin kære. Det kan være en stor hjælp for ens kære, hvis man som pårørende er forberedt på, hvad disse skift kan indebære af overvældelse eller frustration. På den måde kan man støtte sin kære bedst muligt.
Overgang fra børnehave til skole
Børn med autisme, som måske har haft det godt i børnehaven, kan ofte opleve en ændring, når de starter i skole. Ofte ser man en stor ændring fra børnehave til 0. Klasse. Her vil barnet møde nye krav, voksne, omgivelser og struktur. Det kan skabe usikkerhed og forvirring, som kan være svær at forstå for barnet.
Indskolingen
De næste store forandringer sker ofte, når børn går fra 0. klasse og op til 4. klasse. I de år sker der en stor udvikling hos barnet både kognitivt og socialt. Det kan give udfordringer for børn med autisme at forstå og navigere i en hverdag, der bliver mere kompleks og stiller højere krav.
Udskolingen og gymnasial uddannelse
I udskolingen og puberteten begynder mange med autisme at mærke, at de afviger mere fra deres jævnaldrende. Det bliver ofte også tydeligt, hvis barnet fortsætter på en gymnasial uddannelse. Her sker der nemlig en stor udvikling i sociale krav. Det kan være en stor udfordring for nogle autister. Mange har svært ved at spejle sig i eller forstå sine klassekammerater.
Udfordringer i det tidlige voksenliv
Hvis en person med autisme ikke er blevet diagnosticeret i barndommen eller ungdomsårene, kan det være, at man først bliver opmærksom på sin autisme i starten af 20’erne eller i 30’erne. Her stilles der krav til uddannelse, som måske kan være svær at gennemføre. Man flytter måske hjemmefra, eller får et arbejde, som for nogen kan være svært at varetage.
Er man ikke klar over sin autisme og de hensyn, der skal tages, kan nogle mennesker med autisme opleve at få en belastningsreaktion, fordi presset fra omverdenen kan blive for meget og føles for overvældende.
Autisme i sociale sammenhænge
Den sociale interaktion, hvor man intuitivt forstår andres tanker, følelser og behov, kan være en stor udfordring for personer med autisme. Det kan også være svært at udtrykke sig selv klart og forstå de beskeder og hentydninger, man modtager fra andre.
Mange med autisme oplever, at de er på overarbejde i sociale situationer. De skal konstant afkode den sociale adfærd. Når de taler om noget, der interesserer dem, eller noget, de finder meningsfuldt, vil kommunikationen ofte være mere intuitiv og flydende. Men når mennesker med autisme står overfor sociale situationer, der ikke interesserer dem, eller når de skal følge instruktioner, som de ikke forstår meningen med, vil autismen ofte komme til udtryk.