Skip to content

tilbage til Nyheder

Tragedien i Fields har gjort en bedre psykiatri til en folkesag

Tragedien i Fields har medført, at det er blevet et folkeligt krav, at forholdene i psykiatrien forbedres! Det var en af mine pointer, da jeg forleden var i TV2 News, for at give min vurdering af Fields-tragediens betydning for psykiatrien og debatten omkring den.

14. april 2023

Det er min klare oplevelse, at tragedien løftede psykiatrien ud af de lukkede politiske rum og åbnede den brede befolknings øjne for, hvor dårlige forholdene i psykiatrien er. Det betød fx at psykiatrien for første gang nogensinde gjorde psykisk sygdom til et højt prioriteret tema i folketingsvalgkampen, og at vælgerne for første gang forlangte forandringer. Og det betød, at flere partier kappedes om at være mest ambitiøse på området. Konkret har det resulteret i SVM-regeringsgrundlaget, der rummet et historisk økonomisk løfte til psykiatrien, ligesom alle Folketingets partier står bag den politiske aftale om en 10 årsplan for psykiatrien. Det er en kæmpe politisk sejr.

I dagene efter tragedien var vi bange for, om debatten ville komme til at handle om, at mennesker med psykisk sygdom er farlige og skal behandles som sådan. Det oplevede vi i 2016, da en medarbejder blev dræbt af en beboer på Lindegården. Den gang kom debatten hurtigt til at handle om, hvordan man kunne bruge mere tvang og kontrol i stedet for om, hvordan man kan sikre bedre hjælp og tryghed.

Med Finanslovens vedtagelse udmøntes den første etape af 10 årsplanen, som rummer en række vigtige elementer blandt andet etableringen af det lettilgængelige tilbud til børn og unge i kommunerne, national handleplan for selvmordsforebyggelse, udarbejdelse af forløbsbeskrivelser, midler til forskning, psykoedukation til pårørende og flere andre initiativer. Og med økonomiaftalerne senere på foråret er det mit håb, at man lander en aftale, som sikrer, at mennesker med dobbeltdiagnose får et specialiseret behandlingstilbud.

Det der skete i sidste sommer i Fields var først og sidst en helt igennem forfærdelig og sørgelig tragedie. Det kan ingenting nogensinde lave om på. Men ud af tragedien har vi fået en god samtale om, hvor svært det er at få god og tryg behandling i psykiatrien. Og jeg tillader mig i de her år at være optimist og tro på, at vi er på vej i den rigtige retning. Foran os ligger det store arbejde med at holde politikerne fast på retningen og være med til at pege på de gode løsninger.