ADD er en betegnelse for en bestemt type ADHD. ADD og ADHD ligger altså rigtig tæt op ad hinanden, og det kan være svært at skelne mellem de to diagnoser. Ofte bliver ADD overset og diagnosticeres sent i livet. Det gør den, fordi den ikke fremstår nær så tydeligt som ADHD, da den er mindre præget af impulsivitet og ydre hyperaktivitet. Begge diagnoser dækker over forstyrrelser i hjernen, som påvirker aktivitetsniveau, evnen til impulskontrol og opmærksomhed.
Ved ADD er det koncentrationsvanskeligheder og uopmærksomhed, der er de primære symptomer. Ved ADHD er uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet de primære symptomer. Dog behøver man ikke have symptomer inden for alle de tre områder for at kunne diagnosticeres med ADHD, og alle kan opleve symptomerne forskelligt.
ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse eller udviklingsforstyrrelse. Diagnosen er opdelt i 3 typer:
- Den primært uopmærksomme type (ADD)
- Den primært hyperaktive/impulsive type
- Den kombinerede type med både uopmærksomhed og hyperaktivitet/impulsivitet
ADHD og ADD har mange ligheder. Derfor vil mange af de udfordringer, man oplever, når man har ADD eller ADHD, vil være de samme. Den primære forskel på de to diagnoser vil være forskel i energiniveau.
Herunder kan du læse mere om ligheder og forskelle på ADHD og ADD. Bemærk at ADHD og ADD kan komme til udtryk på forskellige måder fra person til person, og at funktionsniveauet og symptomerne vil variere.
Eksempler på ligheder
- Forstyrrelse af opmærksomhed: Det kan være svært at holde fokus og koncentrationen i længere tid ad gangen. Det kan for eksempel vise sig ved, at man kan have svært ved at fokusere i en samtale, holde koncentrationen under en film eller ved læsning. Man bliver nemt forstyrret i sine aktiviteter både gennem indefra- og udefrakommende stimuli. Mange oplever også en høj grad af glemsomhed.
- Sanseforstyrrelse: Hjernens filterfunktion fungerer ikke, som den skal. Derfor kan det være svært at lukke irrelevante sanseindtryk ude. Det resulterer i, at man nemt overvældes af indtryk. Det kan vise sig på meget forskellige måder. For eksempel ved at blive betydeligt forstyrret af lyden fra køleskabet, ikke kunne lukke distraktioner ude når man sidder på et kontor eller klasseværelse med mange mennesker omkring én eller følelsen af solcreme, der klistrer på kroppen.
- Tendens til at blive distraheret: Mange oplever at være glemsomme, have svært ved at overholde tiden eller aftaler og komme til at lave overspringshandlinger.
Eksempler på forskelle
- Hyperaktiv/Hypo-aktiv: Når man har ADD, er man typisk hypo-aktiv. Det er det modsatte af at være hyperaktiv. Det betyder, at man generelt har et lavere energiniveau end mennesker uden ADD. Det kan være svært at komme i gang med opgaver eller gøremål. Mange kan også have svært ved at tage initiativ til aktiviteter. Ofte vil opgaver og gøremål blive udført i et lavt tempo – i nogle tilfælde, fordi man vil tjekke opgaverne igennem mange gange for at sikre, at man ikke har misset noget.
Har man ADHD, er hyperaktivitet ofte et af kernesymptomerne. Det kan for eksempel komme til udtryk ved, at man oplever fysisk uro, er utålmodig og får mange ideer. Med alderen oplever mange, at dette symptom ændrer sig – hvis man som barn var meget fysisk urolig, kan det for eksempel ændre sig til en følelse af rastløshed. I sociale sammenhænge kan man opfattes som livlig og talende, og man fylder ofte meget i rummet.
Man må ikke forveksle hypo-aktiv med ro. Ved både ADD og ADHD vil de fleste opleve en følelse af uro. Ved ADHD vil det ofte være en ydre uro, imens det ved ADD ofte er en indre uro – for eksempel som en slags tankemæssig hyperaktivitet, rastløshed eller tankmylder.
- Impulshæmning: Når man har ADHD, kan man komme til at handle meget impulsivt. Det kan for eksempel være svært at udskyde egne behov eller man kommer til at handle uden at tænke over konsekvenserne. I en samtale kan det også komme til udtryk ved, at den med ADHD kan komme til at afbryde meget i snakken. Manglende impulshæmning kan også ses ved mennesker med ADD, men det opleves oftest i mindre grad.