Skip to content

Tilbage til Misbrug

Sådan kan du hjælpe én med dobbeltdiagnose

Det kan give store udfordringer og bekymringer at være pårørende til én, der både kæmper med psykisk sygdom og misbrug – også kaldet dobbeltdiagnose. Her får du råd til, hvordan du bedst kan hjælpe.

Ung mand med øl - Dobbeltdiagnose

Mange mennesker med psykisk sygdom udvikler et misbrug af for eksempel alkohol eller narkotika. Ofte opstår misbruget, fordi den, der er syg, forsøger at medicinere sig selv og lindre symptomerne. Når en person har både psykisk sygdom og misbrug, kaldes det en dobbeltdiagnose.

Dobbeltdiagnose skaber bekymringer

Kombinationen af psykisk sygdom og misbrug kan give ekstra store bekymringer for dig som pårørende. Pludselig er det ikke ”kun” sygdommen, du skal forholde dig til. Og det kan være voldsomt og frustrerende at se ens kære træffe uhensigtsmæssige valg, som virker selvdestruktive, i form af et misbrug.

Her er syv råd, som kan hjælpe dig med at hjælpe den, der både har psykisk sygdom og misbrug – samtidig med at du passer på dig selv.

Vær rummelig, men sæt grænser

Som pårørende skal du finde den svære balance mellem at være rummelig og grænsesættende.

Forsøg at være rummelig i forhold til sygdommen og forstående for, hvad der lægger bag misbruget. Men husk, at det samtidig er sundt for jeres relationen og for dig selv at sætte grænser. Når du stiller krav og sætter grænser, så hold fast og husk, at der bør være nogle konsekvenser, hvis de brydes. Ellers har de ingen effekt.

Sådan kan du gøre

Fortæl den, du er pårørende til, hvilken adfærd du kan acceptere, og hvilken du ikke kan. Giv gerne konkrete eksempler på, hvad er uacceptabelt. For eksempel at bryde aftaler, lyve, stjæle eller være påvirket i forskellige situationer.

Tag snakken, når der er ro på, og personen ikke er påvirket af misbrug eller symptomer. For eksempel tidligt på dagen, hvor samtalen kan være mest konstruktiv og givende.

Husk, at grænserne sættes på grund af kærlighed og omsorg og i et forsøg på at passe på vedkommende og jeres relation.

Giv ikke penge, hvis du er bekymret

Er du bekymret for, om den, der er syg, er på vej ud i alvorlig kriminalitet eller misbrug? Så lad vær med at give ham/hende penge. På den måde ender du ikke med at finansiere misbruget. Og er du i tvivl om, hvorvidt personen for eksempel har mad eller tøj nok, så tag i stedet på indkøb sammen. Så hjælper du uden at give kontanter direkte i hånden.

Vis kærlighed og omsorg

Det bedste, du kan gøre for at hjælpe, er at være kærlig og omsorgsfuld og huske jeres relation. Er du mor, så vær mor og ikke behandler. Find et godt behandlingssted til at tage sig af resten – så kan I fokusere på at gøre nogle gode og rare ting sammen i stedet.

Bevar relationen

Når du bevarer den relation, som I havde inden misbruget, kan du blive ved med at være der for personen. Det er vigtigt for ham/hende, at nogen holder fast i støtten og kærligheden, så alt ikke handler om misbrug og sygdom.

Vær ikke den, der kontrollerer eller fordømmer. Og varetag ikke de opgaver, som bør ligge i det professionelle system.

At have fokus på den positive relation og at fastholde den, gør desuden den syge bedre til at mestre sin situation.

Bevar håbet

Bevar håbet for din egen selv og den syge. Hust at værdsætte den syges fremskridt og positive valg. Og husk medfølelsen, når konsekvenserne af misbruget fylder.

Tro på, at tingene kan blive bedre – også når det hele er svært eller kontakten er mistet.

Søg viden

Psykisk sygdom og misbrug er en kompleks og farlig cocktail, hvor årsag og virkning er svære at adskille. Viden hjælper dig til at forstå personens adfærd, og hvordan du kan hjælpe.

Find for eksempel viden om sygdom, misbrug, sociale problemer og behandling hos dit lokale misbrugscenter, på www.misbrugsportalen.dk eller kontakt Bedre Psykiatris pårørenderådgivning.

Husk din egen trivsel – og få åndehuller

Som pårørende til én med psykisk sygdom og misbrug bliver man ofte hårdt belastet, og det kan have indvirkning på flere aspekter af livet. Desværre går mange pårørende ned med flaget i forsøget på at hjælpe.

Det er vigtigt at finde en balance, der passer til dig og til din situation. Prøv derfor så vidt muligt at gøre nogle ting, som kan fylde dig med energi.

Læs om stress

Hvis du vil læse specifikt om stress og stresshåndtering, kan du gøre det på sundhed.dk.

Søg fællesskab med andre pårørende

Det er svært for udenforstående at forstå, hvad du går igennem. Men det kan være en meget stor hjælp at få et fællesskab med andre i samme situation som dig. Mange kommunale misbrugscentre har pårørendegrupper, hvor du kan finde fællesskab og gode råd. Det samme gælder Bedre Psykiatris samtalegrupper, hvor mange vil nikke genkendende til dine oplevelser.

Find din lokalafdeling

Kunne du tænke dig at blive en del af et fællesskab med andre pårørende i dit nærområde? Find en lokalafdeling med samtalegrupper og pårørendecaféer i nærheden af dig.

Lyt til podcast om psykisk sygdom og misbrug

I Bedre Psykiatris podcast om psykisk sygdom og misbrug kan du høre Cecilie Elmira Sørensen, Cand.mag i psykologi og rådgiver i Bedre Psykiatri, og misbrugsbehandler Kasper Sørensen fortælle, hvordan du hjælper den syge med at få behandling, hvorfor du ikke skal acceptere misbruget, og hvordan du undgår at knække under presset.

Se webinar om dobbeltdiagnose: Psykisk sygdom og alkoholafhængighed

Dorte Christensen, psykoterapeut og alkoholbehandler, og Linn Sofie Aabling, pårørenderådgiver i Bedre Psykiatri, zoomer i dette webinar ind på det at være pårørende til en, der har dobbeltdiagnose i form af psykisk sygdom og alkoholmisbrug.

Se webinaret om psykisk sygdom og alkoholafhængighed.

Med støtte fra TrygFonden