Der er ventetid i stort set alle instanser, som I kommer til at have med at gøre, og der er stor risiko for, at I kommer til at vente på undersøgelse, udredning, behandling og støtte. Det er meget frustrerende at vente på hjælp, mens ens barn har det svært og måske risikerer at få det værre i ventetiden. Desværre er der ikke nogen nemme løsninger. Men der er nogle ting, du skal være opmærksom på.
Find råd om støtte derhjemme
Forsøg at finde råd om, hvordan du bedst muligt støtter jeres barn derhjemme i ventetiden. Hvis I allerede er i kontakt med PPR, har de indblik i jeres barns udfordringer, og de kan rådgive jer om, hvad I kan gøre for at støtte ham eller hende derhjemme. Du kan også selv kontakte PPR og bede om rådgivning.
Hvis I ikke er i kontakt med PPR endnu, så prøv at spørge skolen, hvad de mener, I kan gøre. Under alle omstændigheder er det i de fleste tilfælde gavnligt at følge de simple generelle råd om forudsigelige rammer, nok søvn og begrænset skærmtid om aftenen inden sengetid.
Det kan skolen gøre
Alle skoler er forpligtet til at lave en inklusionsindsats. Det vil sige tiltag, der bidrager til, at jeres barn kan blive og trives i skolen. Det er under den paraply, skolens muligheder for at støtte jeres barn, findes. Først når der er lavet en undersøgelse og vurdering i PPR, kan skolen iværksætte andre tiltag.
Der er stor forskel på, hvilke ressourcer skolerne har. Dog vil skolen typisk kunne arbejde med at tilrettelægge undervisningen, så den i højere grad passer til forskellige elevers forskellige behov. Der er også nogle muligheder for to-lærer-ordninger eller brug af undervisningsassistenter, som kan være særligt opmærksomme på de børn, der har det svært fagligt eller socialt. Der er dog ofte ret begrænsede ressourcer til disse tiltag. Spørg skolen, hvad de kan og vil iværksætte.
Vær opmærksom på forværring
Uanset hvor i forløbet du er, så er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan dit barns udfordringer udvikler sig.
Hvis I står midt i et PPR-forløb, bør du fortælle både skolen og PPR, hvis dit barns udfordringer bliver værre. Så sikrer du, at PPR’s vurdering bliver udarbejdet på et opdateret grundlag, og skolen får mulighed for at vurdere, om der er behov for at iværksætte yderligere støtte med det samme. Tegn på forværring kan for eksempel være, at dit barn i højere grad har svært ved at komme afsted i skole om morgenen eller slet ikke kommer i skole, får sværere ved at skabe eller holde fast i sociale relationer eller er mere udadreagerende.
Hvis I venter på udredning i psykiatrien, er det også vigtigt, du er opmærksom på, om dit barn får det dårligere. Hvis det er tilfældet, bør du kontakte PPR (eller egen læge, som også kan henvise), så de kan vurdere, om der er behov for at lave en ny henvisning. Du skal især være opmærksom, hvis dit barn udvikler symptomer på alvorlig psykisk sygdom som angst eller depression, der kræver akut behandling.